Terug

AFM: 2055 aanmeldingen voor pensioenadvies

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft 2055 financieel adviseurs geregistreerd die in aanmerking komen voor de nieuwe deelvergunning voor pensioenadvies.

Begin dit jaar schreven 2704 adviseurs zich bij de AFM in om in aanmerking te komen voor de nieuwe vergunning. Om aan alle nieuwe eisen te kunnen voldoen, moesten deze ondernemingen voor 1 juli aantonen over de juiste vakbekwaamheid te beschikken, of bewijzen te overleggen waaruit bleek dat ze verplichte kennis via een opleiding willen gaan behalen. In verband met een technische storing werd de termijn nog twee weken verlengd.

Van de 2055 ondernemingen die zich hebben aangemeld, beschikt een beperkt aantal partijen al over de juiste papieren. Ondernemingen die nog aan de vakbekwaamheid moeten voldoen, hebben hiervoor tot eind 2013 de tijd gekregen.

Het register voor financieel dienstverleners is per 1 augustus geactualiseerd met alle ondernemingen die pensioenadvies mogen geven. Financieel adviseurs die over een vergunning voor levensverzekeringen beschikken, maar zich niet hebben aangemeld voor pensioenadvisering, krijgen de komende tijd de formele beperking op hun vergunning die pensioenadvies uitsluit. De partijen waar het hier om gaat, krijgen hierover in de maand augustus een brief.

De nieuwe deelvergunning voor pensioenadvies is een uitvloeisel van een onderzoek van de AFM naar pensioenadviezen door financieel dienstverleners. Daaruit bleek dat in driekwart van de gevallen iets was aan te merken op de adviezen die aan ondernemers worden gegeven. De wetgever heeft er vervolgens op advies van de AFM voor gekozen om specifieke eisen te stellen aan pensioenadvies en er een aparte deelvergunning voor in te voeren.

Veel partijen die in het onderzoek van de AFM waren betrokken, gaven relatief weinig adviezen per jaar. De AFM adviseert financieel dienstverleners dan ook om alleen pensioenadvies te geven als dat een van de hoofdactiviteiten van de onderneming is. Het is een complex financieel product, dat veel kennis en ervaring vereist om passend te adviseren.

De AFM heeft ruim 8000 financieel adviseurs onder toezicht staan.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel