Terug

Gehaaide verkopers: herken ze!

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Je wordt 's avonds gebeld. Op de achtergrond hoor je rinkelende telefoons en een hoop kantoorgeluiden. Er wordt overduidelijk hard gewerkt. De persoon aan de andere kant van de lijn wekt de indruk verstand van beleggen te hebben. Hij doet je een goede aanbieding met een (te) aantrekkelijk rendement. Je moet wel snel beslissen want anders zijn de aandelen aan een ander verkocht.

De meeste mensen denken dan: daar trap ik echt niet in. Maar vergis je niet. Er zijn ieder jaar weer veel mensen in Nederland die de verlokkingen niet kunnen weerstaan. Ook mensen die dachten nooit overstag te gaan. Want het blijken gehaaide verkopers. Om een betrouwbare indruk te wekken, doen ze eerst alsof je alleen een klein bedrag kunt investeren. Snel daarna word je weer gebeld met de mededeling dat je veel winst hebt gemaakt. Die winst zie je slechts op papier.

En dan is het hek van de dam. Je wordt overgehaald om grotere bedragen te investeren. Nadat je dit gedaan hebt, hoor je opeens niets meer. De organisatie is telefonisch niet bereikbaar en je blijft uiteindelijk met aandelen zitten die niets waard of nep blijken te zijn. Maanden later word je wéér telefonisch benaderd. Dit keer door een onderneming met een andere naam, maar zeer waarschijnlijk door dezelfde oplichters. Dit bedrijf wil jouw aandelen kopen. Je hoeft daarvoor alleen een borgsom te betalen. Uiteraard hoor je daarna niets meer en ben je voor een tweede keer opgelicht.

Het aanpakken van dit soort constructies (boiler rooms) in Nederland is niet eenvoudig. Dit komt omdat de bedrijven vaak in het buitenland zijn gevestigd. Bovendien veranderen de organisaties snel van naam. De afgelopen maanden heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen 8 verschillende boiler rooms gewaarschuwd (www.afm.nl/nieuws). Voorkomen is dus beter dan genezen. Ga altijd na met wie je zaken doet en raadpleeg de registers van de AFM (www.afm.nl/registers) hiervoor. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding, maar pas natuurlijk ook op dat je niet in professioneel uitziende websites (nepsites) trapt.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel