Terug

AFM: Aflossingsvrij is niet risicovrij

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Geld lenen kost geld. Dat geldt ook voor je hypotheek. Een hypotheek is namelijk niets anders dan een geldlening. De bank leent jou het geld om bijvoorbeeld een huis van te kopen. De hypotheek moet je terugbetalen.

Er zijn verschillende manieren om kapitaal op te bouwen waarmee je later de hypotheek kunt aflossen. Toch weet ruim een kwart van de consumenten (28%) niet hoeveel kapitaal ze opbouwen om later de hypotheek mee terug te betalen. Als dat kapitaal later te weinig blijkt dan kan dat voor problemen zorgen.

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je terugbetalen. Dit is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd alleen de hypotheekrente betaalt. Je lost niets af en je bouwt niets op. Bij sommige hypotheekvormen bouw je wel kapitaal op waarmee je aan het eind van de looptijd (vaak 30 jaar) de hypotheek kunt aflossen. De helft van de mensen die een hypotheek afsluit kiest voor een hypotheek die grotendeels aflossingsvrij is. Een klein deel heeft ook voorzieningen getroffen om later de hypotheek te kunnen aflossen. Bijvoorbeeld een spaarrekening of beleggingen.

Een groot deel van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek heeft echter geen voorziening getroffen. Ze hopen bijvoorbeeld de hypotheek later terug te betalen door de woning weer te verkopen. Dit is erg riskant. Als het slecht gaat met de huizenmarkt loop je het risico dat je woning minder opbrengt dan dat je nodig hebt voor de aflossing. Dit geldt ook als je de woning gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld door werkloosheid of echtscheiding. Je houdt dan een restschuld over na verkoop van de woning.

Wees je bewust van de risico’s wanneer je een aflossingsvrije hypotheek kiest. Loop je liever geen risico? Zorg er dan voor dat je voldoende kapitaal opbouwt om later je hypotheek terug te betalen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel