Terug

Waarom wordt de naam/rekeningnummer niet gecontroleerd als je de IBAN invoert?

Het controlegetal in een IBAN controleert of er geen typefouten gemaakt zijn. Als er toch geld op een verkeerd ingevoerd rekeningnummer wordt overgemaakt, biedt de bank als service aan om te helpen het geld terug te vorderen.

Als het de bank niet lukt om het geld terug te laten boeken, verstrekt de bank de NAW-gegevens aan de benadeelde. Hiermee kan de benadeelde zelf proberen het geld terug te krijgen. De bank is niet verantwoordelijk voor een typefout. Degene die het geld overboekt is zelf verantwoordelijk voor het intypen van een juist rekeningnummer.

Zie voor meer informatie www.overopiban.nl en beantwoording Kamervragen over problemen met foute overschrijvingen met IBAN. Zie ook de uitzending van Kassa waar aandacht is voor de IBAN-nummers (27 september 2014).

NB. De naam-nummer controle werd in het 'oude' Nederlandse betalingsverkeer met name voor oud-Postbanknummers gebruikt. Voor andere bankrekeningen werd een andere controle gebruikt. Het proces van de naam-nummercontrole was foutgevoelig. Met IBAN is er een controle ingebouwd die niet bankafhankelijk is.Naar alle veelgestelde vragen