Terug

De risico’s van crypto’s

Crypto’s hebben spectaculaire groeispurten en even extreme dalingen doorgemaakt, juist omdat het zo moeilijk is er een gefundeerde waarde aan toe te kennen. Investeren in crypto’s brengt grote risico’s met zich mee. De AFM heeft meerdere malen gewaarschuwd voor deze risico’s.

Kwetsbaar

Crypto’s zijn kwetsbaar voor oplichting en fraude. De combinatie van een hype met het anonieme en grensoverschrijdende karakter van blockchaintechnologie maakt geavanceerde vormen van een traditioneel piramidespel mogelijk die moeilijk zijn te herkennen. Door de grote toename in populariteit kunnen aanbieders met frauduleuze bedoelingen makkelijker hun slag slaan. Hierdoor kunnen cryptobeleggers hun volledige inleg verliezen.

Door de toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen en dalingen vertonen crypto’s overeenkomsten met een klassieke zeepbel. Bij een zeepbel kunnen de prijzen lange tijd oplopen. Een kleine gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een negatief nieuwsbericht, kan echter de bel ineens uiteen laten spatten. De prijzen kunnen hierdoor onverwachts en snel instorten. Begin 2018 was hier een goed voorbeeld van.

Buiten toezicht

Crypto’s vallen buiten het toezicht van de AFM en DNB, enkele uitzonderingen daargelaten. Consumenten die investeren in crypto’s beleggen buiten toezicht en lopen dus meer risico.

De markt voor crypto’s is jong en complex. Dit maakt het zeer onvoorspelbaar hoe deze zich in de toekomst ontwikkelt. De koersen van crypto’s kunnen tientallen of zelfs honderden procenten per dag fluctueren. Bovendien bestaat een reëel risico dat de waarde van crypto’s permanent naar nul daalt.

Cybercrime

Crypto’s zijn kwetsbaar voor cybercrime vanwege hun virtuele karakter Het is mogelijk dat anderen door een hack toegang krijgen tot jouw wallet, waardoor je je crypto’s kunt verliezen.

Als je het wachtwoord verliest van je digitale wallet, is deze op geen enkele manier meer toegankelijk. Dit betekent dat je je crypto’s voorgoed kwijt bent.

Veel crypto’s worden weinig verhandeld. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie, bijvoorbeeld door kunstmatige opdrijving van de prijs.

Investeren?

De AFM raadt consumenten af om te investeren in crypto’s vanwege de grote risico’s en het feit dat de meeste crypto’s buiten toezicht vallen.

Lees en bekijk ook ons onderzoek naar cryptobezitters in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel