Terug

Romy van den Engel

Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in financiële criminaliteit. Dat begon al op de basisschool. Een familielid van een klasgenootje had iets verkeerd gedaan met een faillissement. Ik besefte voor het eerst dat normale, gerespecteerde mensen dus ook zoiets konden doen. De financiële crisis, van Lehman Brothers tot DSB, heeft die fascinatie verder aangewakkerd. Het is zelfs een flink onderdeel van mijn leven geworden. Mijn masterscriptie gaat over de moraliteitskwestie van belastingontwijking door multinationals, ik werk bij ‘de politie van de AFM’ zoals onze afdeling ook wel wordt genoemd, en mijn Facebookalgoritme attendeert mij continu op artikelen van Follow the Money.

romy-van-den-engel-groot
‘In mijn eerste maand werkte ik al mee aan een zaak die ook in de krant verscheen’

Geen zin om koffie te halen

Tijdens mijn studie realiseerde ik me dat alleen een studieboek niet genoeg is. Theorie is belangrijk, maar je moet ook met je voeten in de klei staan. Je weet pas waar je het over hebt als je het zelf meemaakt. Op een gegeven moment gaf de AFM een heel interessant gastcollege. Toen ben ik wat onderzoek gaan doen en vond ik een meeloopstage. Ik had natuurlijk geen zin om alleen maar koffie te halen, maar die vrees bleek al snel ongegrond. In zeven maanden heb ik ontzettend veel geleerd. Ik werd heel goed opgenomen in het team en meteen serieus genomen. Ik kreeg ook veel meer verantwoordelijkheid dan ik had verwacht. In mijn eerste maand werkte ik al mee aan een zaak die ook in de krant verscheen. Dat was natuurlijk superspannend. Uiteindelijk klikte het zo goed dat we al snel spraken over voortzetting na mijn stage.

Harde schijf verdwenen

Ik richt me nu vooral op onderzoeken omtrent de hertoetsing van de betrouwbaarheid van zittende bestuurders en de integere bedrijfsvoering van financiële ondernemingen en accountantsorganisaties. Ons team Integriteitstoezicht Vergunninghouders ontvangt per jaar ongeveer 200 signalen die kunnen leiden tot een integriteitsonderzoek. Zo kan een signaal gaan over gepleegde hypotheekfraude door een beleidsbepaler of over de rol van een accountantsorganisatie bij de jaarrekeningcontrole van een bedrijf dat in het buitenland mogelijk steekpenningen heeft betaald. Als we een onderzoek instellen, kan het zijn dat ik desk research moet doen of gevorderde bankafschriften moet beoordelen, maar het kan ook zijn dat we een onderzoek ter plaatse uitvoeren. Dat is spannend en uitdagend, omdat je nooit weet wat je kunt verwachten. Zo werd in het verleden een bestuurder onwel tijdens een onaangekondigd bezoek van de AFM, waarna een harde schijf bleek te zijn verdwenen.

Groot en grijs

Voordat ik er binnenstapte, kende ik de AFM niet zo goed. Ik fietste wel eens langs het gebouw en toen vond ik het vooral groot en grijs. Eenmaal binnen merkte ik meteen dat mijn collega’s echt hart voor de zaak hebben, en een passie voor hun vak. Verder viel het mij op dat bij de AFM zoveel jonge mensen werken. De organisatie is ook helemaal niet log, maar juist heel dynamisch. Daarnaast houd ik van hard werken, maar is hier een goede balans tussen werk en privé ook heel belangrijk. Al met al kan ik me geen betere start van mijn carrière voorstellen en kan ik iedereen zo’n stage aanraden. Je leert zoveel, nog voordat je scriptie af is. En juist als het economisch minder gaat, is werkervaring heel belangrijk.

Informatie delen

Delen via: deel