Terug

Wilna Barrientos

Mijn eerste gesprek bij de AFM vond plaats via Skype. Ik werkte destijds als registeraccountant bij een Big 4-kantoor op Curaçao en was al een paar keer benaderd door een recruiter. Op zich zat ik prima op mijn plek, dus ik ging neutraal het oriëntatie-gesprek in. De AFM’er op mijn beeldscherm was jonger dan ik dacht en wekte al snel mijn interesse; ik was onder de indruk van haar energieniveau, enthousiasme, haar werkzaamheden en de wil om te groeien en het maximale uit zichzelf te halen. Na een paar weken nagedacht te hebben, heb ik de beslissing genomen voor de uitdaging als toezichthouder bij de AFM te gaan.

Wilna Barrientos

Wilna Barrientos, Toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving

Bij sommige incidenten denk ik: "Dat kan niet waar zijn"

Signalen en incidenten

Toezichthouden is een heel andere tak van sport. Ik houd nu toezicht op accountantsorganisaties van de Big 4, middelgrote en kleinere kantoren. We streven ernaar om de kwaliteit van wettelijke controles in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Binnen mijn team, Signalen en Incidenten, doen we onderzoek naar signalen en meldingen over onterecht afgegeven controleverklaringen, fraude, corruptie en andere mogelijke overtredingen. Die meldingen worden door het bestuur van organisatie gedaan, maar kunnen bijvoorbeeld ook bij onderzoeksjournalisten of klokkenluiders vandaan komen. Bij belangrijke signalen doen we nader onderzoek en kunnen we maatregelen treffen.

Intensief onderzoekswerk

In mijn werk voel ik me soms bijna een rechercheur. Integriteit is voor een accountant een fundamenteel beginsel, maar soms denk ik echt: ‘dit kan niet waar zijn.’ Momenteel doen we bijvoorbeeld onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van een accountantsorganisatie bij het overtreden van wet- en regelgeving. Samen met mijn team ben ik de controledossiers ingedoken en heb ik verschillende interviews afgenomen met externe accountants. Hierbij moet je nauwkeurig te werk gaan want uiteraard moet een onderzoekrapport juridisch waterdicht zijn. Mijn ervaring als Registeraccountant komt hierbij erg van pas.

Incidenten voorkomen

De maatregelen die de AFM neemt worden zeer serieus genomen en kunnen grote gevolgen hebben voor accountantsorganisaties. Gelukkig ben ik niet alleen met onderzoek achteraf bezig, maar proberen we vanuit de afdeling Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaglegging ook actief misstanden vóór te zijn. Zo heb ik sinds kort een nieuwe rol als accounttoezichthouder en coördineer ik de contacten met één specifieke accountantsorganisatie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Sfeerfoto bij vakgebied Accountancy

Kwaliteit van het vak voorop

Om bij de AFM te kunnen werken, moet je geduldig zijn en een lange adem hebben. De doorlooptijd van projecten kan maanden zijn, soms zelfs jaren. Dit geeft een ander dimensie dan van deadline naar deadline te werken. Een echte AFM’er is ook kritisch en doortastend en stelt zich flexibel op als prioriteiten wijzigen. En als je binnen mijn afdeling aan de slag wil is een grote liefde voor accountancy natuurlijk een vereiste: de kwaliteit van het vak staat altijd voorop.

Informatie delen

Delen via: deel