Terug

Hanzo van Beusekom: ‘De kans om op dit niveau te werken aan de toekomst van de sector, vind je alleen bij de AFM’

Ik ben als bestuurder bij de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op accountantsorganisaties. Een uitdagende klus. Want er gebeurt ontzettend veel in en rond de accountancysector en ons toezicht is volop in ontwikkeling. Dat maakt de AFM een buitengewoon interessante plek om je vaardigheden te ontwikkelen én maatschappelijke impact te maken.
hanzo-formeel-1206

Wezenlijke bijdrage

Het toezicht op accountantsorganisaties is volop in beweging. Zo voeren we vanaf 2022 rechtstreeks het toezicht uit op 260 niet-OOB-accountantsorganisaties. Dat zijn we nu aan het vormgeven en we moeten daarvoor belangrijke vragen beantwoorden. Hoe maken we de belangrijkste risico’s zichtbaar? Hoe maken we effectief gebruik van data? Maar ook: hoe gaan we in gesprek met al deze ondernemingen? Als toezichthouder kun je daar een wezenlijke bijdrage aan leveren.

Beeld

Voor veel mensen is een stap naar de AFM misschien niet vanzelfsprekend. Zij kennen ons misschien alleen uit de media en hebben daardoor een bepaald beeld van ons. Dat we vooral van de handhaving zijn, bijvoorbeeld. Dat is niet helemaal terecht. We willen de kwaliteit van accountantscontroles duurzaam vergroten. Hoe we daar in slagen, welke invloed we kunnen uitoefenen, verschilt met elk probleem dat we willen oplossen. Het is maatwerk.

hanzo-informeel-1206

Breed werkveld

Zo bijten we ons niet alleen vast in controledossiers. We kijken ook naar cultuur en gedrag bij accountantsorganisaties. Hoe stimuleren zij kwaliteit? Welke rol speelt een bestuur? En hoe zit het systeem van kwaliteitsbeheersing in elkaar? Het is een breed werkveld. Onze teams bestaan naast registeraccountants ook uit gedragsdeskundigen en data-analisten. De kans om op dit niveau mee te werken aan de toekomst van de sector, die vind je alleen bij de AFM.

Korte lijnen

Dat zie je terug aan de manier waarop onze teams werken. Vanuit hun eigen expertises voeren zij gesprekken op niveau en gelijkwaardigheid. Ook met het bestuur, trouwens. We hanteren hier korte lijnen. Het bestuur hakt de knopen door, maar het resultaat van ons toezicht is altijd op basis van zorgvuldig, doortastend teamwork. En aan welk project je ook werkt, met jouw werk draag je eraan bij dat bedrijven, beleggers en de maatschappij op een accountantsverklaring kunnen vertrouwen.

kav-algemeen-380

Wil jij bijdragen aan duurzame borging van kwaliteit binnen de accountancysector?

Informatie delen

Delen via: deel