Terug

Tessa Bode

Voordat ik bij de AFM startte, heb ik verschillende stages in het buitenland gedaan en werkte ik twee jaar bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Werken bij de ECB was leerzaam en ik heb er in korte tijd een interesse voor werken binnen het financieel toezicht ontwikkeld. Omdat ik minder beleidsmatig en meer juridisch werk wilde doen, solliciteerde ik bij de AFM. Als junior jurist binnen het team ‘Doorlopend Toezicht’ bied ik voornamelijk juridische ondersteuning en advies aan toezichthouders.

Tessa Bode

Tessa Bode, Junior jurist Juridische Zaken, team Doorlopend Toezicht

De AFM groeit elke dag en ik groei mee."

Afwisselend takenpakket

Met mijn manager heb ik afgesproken dat ik overal op de afdeling mag meekijken om te ontdekken wat het beste bij me past. Samen hebben we een heel divers takenpakket opgesteld. Mijn achtergrond is vrij internationaal: ik ben opgegroeid in Italië, heb het Engelstalige European Law School-programma in Maastricht gedaan en reis bovendien graag. Eén van mijn leukste werkzaamheden vind ik daarom het coördineren van internationale informatieverzoeken. Schakelen met buitenlandse toezichthouders houdt me scherp en geeft me energie.

Dicht bij de consument en marktpartijen

Ook behandel ik als jurist veel bezwaarschriften. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op een boete, overtreding of een negatieve toetsing. Hierbij schakel ik veel met gedupeerde consumenten en marktpartijen. Ik ga na wat er gebeurd is, denk mee met de bezwaarmaker en organiseer een eventuele hoorzitting. Een groot verschil met mijn vorige werkgever, want bij ECB had ik vrijwel geen contact met de markt. De AFM zet de consumenten juist centraal en zet zich in voor een transparante financiële markt. Dat maatschappelijke aspect van mijn werk vind ik heel mooi.

Grip op je ontwikkeling

De begeleiding binnen de AFM is goed geregeld. Om de twee weken ga ik even zitten met mijn manager om het werk door te spreken, en ik spreek ook geregeld met mijn mentor. Ik kan aangeven of ik behoefte heb aan een cursus of training, en zij peilen hoe het met mijn werkdruk is gesteld. Aangezien de AFM een standaard werkweek van 36 uur biedt, werkt vrijwel iedereen vier dagen in de week. Die extra vrije dag geeft me net wat meer rust. En wil je een dag thuis werken? Ook dat is geen probleem.

Weekendjes weg

Voor ondernemende twintigers en dertigers heeft de AFM bovendien een speciale club: Jong AFM. Deze groep organiseert bijvoorbeeld lunchlezingen over actuele nieuwsitems of over ontwikkelingen binnen de organisatie, filmavonden en een summerschool.  Dit jaar zijn we ook met een groep naar een buitenlandse toezichthouder geweest, dit was naast erg leerzaam natuurlijk ook gezellig. Zo leer je altijd weer nieuwe mensen kennen binnen de organisatie en daarbuiten! Voorlopig verveel ik me hier niet; ik leer elke dag en ben benieuwd wat de toekomst me gaat brengen.

Informatie delen

Delen via: deel