Terug

Maartje Verhoog

Na mijn rechtenstudie solliciteerde ik bij het ministerie van Financiën. De financiële sector trok me en zij wezen me in het gesprek op de AFM. Ik wilde aan de kant staan van de consument, mensen helpen. Daarom koos ik bewust voor de AFM, die als gedragstoezichthouder écht het belang van de consument vooropstelt.

Maartje Verhoog

Maartje Verhoog, Manager Lenen en Sparen

"Wat ziet de consument, wat krijgt hij? Dát is mijn focus"

Eerlijk en transparant

Toen ik in 2005 bij de AFM begon, stond de organisatie nog in de kinderschoenen. Er werkten zo’n 200 mensen en er waren een stuk minder afdelingen dan nu. Inmiddels is de AFM flink gegroeid – en ik ook. Als manager geef ik momenteel leiding aan een team van 14 experts op het gebied van lenen, betalen en sparen. We houden ons bezig met typische ‘Radar-onderwerpen’: denk aan hypotheken, incassopraktijken en telecomzaken. Deze diensten moeten zo transparant mogelijk zijn voor de consument. Om dit te bewerkstelligen, versturen we informatieverzoeken, doen we onderzoek of gaan we in gesprek met dienstverleners. Tot op zekere hoogte natuurlijk; op een gegeven moment moet een partij begrijpen dat hij niet beterschap kan blijven beloven en volgen er mogelijk sancties.

Leidraad boeterente

Een interessante casus is de leidraad voor de berekening van boeterente. Vanwege de lage rentestand besluiten veel huizenbezitters om vervroegd af te lossen of hun hypotheek over te sluiten. Vaak moeten ze hiervoor een boete betalen. Deze vergoeding mag sinds 14 juli 2016 niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders zoals banken daardoor hebben. Niet veel later zaten we bij Radar. Naar aanleiding van deze nieuwe regelgeving bleek ook een externe partij, Ikbenfrits.nl, in die boeterentes gedoken. Zij concludeerden dat de hoogte van die boete per consument wel erg verschilt. Na de uitzending zijn we een groot onderzoek gestart. Ook wij zijn tot de conclusie gekomen dat hypotheekaanbieders te hoge vergoedingen vragen en zijn onlangs naar buiten gekomen met een nieuwe leidraad. Aan het einde van het jaar gaan we steekproeven doen om te kijken of partijen zich wel aan de nieuwe regels houden.

Dynamisch speelveld

De dynamiek en spanning van mijn werk vind ik geweldig. In het geval van de boeterentes krijg je een alarmerend signaal uit de markt. Vervolgens verrijk je dit als toezichthouder en stel je een multidisciplinair onderzoeksteam samen met de juiste interne kennis en expertise. Ook ga je in gesprek met banken, brancheorganisaties en andere partijen. In mijn rol als toezichthouder en manager bevind ik me op het kruispunt van wetgeving, consument, media en politiek. En alles wat we bij de AFM doen is maatschappelijk relevant: vooral dat maakt mij een gelukkig mens.

Andere interessante vacatures

Compliance Officer

  • Legal
  • Management, staff & support
Lees meer

Data Engineer

  • Data science
  • Informatie Management & IT
Lees meer

Informatie delen

Delen via: deel