Terug

Politieke onzekerheid

Britse financiële partijen spelen een belangrijke rol in de Europese financiële sector. Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU), heeft dan ook grote gevolgen voor de financiële sector, zeker bij een no deal.

Voorbereiding brexit

Verlies van markttoegang voor Britse partijen tot de EU, en vice versa, brengt een groot aantal risico’s met zich mee voor de effectenhandel, de verzekeringsmarkt en het Europese toezicht. Het is belangrijk dat financiële instellingen zich adequaat voorbereiden op de mogelijke scenario’s. Een flink aantal handelsplatformen en handelspartijen heeft voor Nederland als nieuw vestigingsland gekozen. De AFM bereidt zich voor om effectief toezicht te kunnen houden op deze nieuwe partijen en markten.

Lees hier het interview met Johannah Ladd (Quantlab) over de succesvolle verhuizing naar Amsterdam in aanloop naar brexit

Strakker monetair beleid

Ook onzekerheid over het monetaire beleid heeft invloed op financiële markten. De rente is al ruime tijd zeer laag en investeerders zijn op zoek gegaan naar beleggingen met een relatief hoog rendement (search for yield). Nu het monetaire beleid in een aantal landen (zoals de VS, Canada en het VK) is verstrakt en dit voor Europa wordt verwacht, is het de vraag of investeerders de risico’s adequaat hebben ingeschat.

Wijkt een wijziging van de rente af van verwachtingen in de markt, dan kan dat tot plotselinge waardeschommelingen van deze beleggingen leiden. Met mogelijk een piek in verkopen, een periode van instabiele koersen en liquiditeitskrapte in sommige markten als gevolg. Opkomende landen met schulden in buitenlandse valuta zijn hier gevoelig voor, zoals de situatie in Turkije en Argentinië laat zien.

Handelsoorlog?

Daarnaast vergroot de dreiging van een handelsoorlog de kans op plotselinge bewegingen op de financiële markten, wat de stabiliteit en soepele werking van deze markten kan beïnvloeden. Voorbeeld hiervan zijn de verhogingen van invoertarieven door de VS, China en de EU. De consequenties hiervan zijn vooralsnog beperkt. Hoe sterker de maatregelen worden, hoe groter de gevolgen kunnen zijn voor de economie en de internationale samenwerking op andere terreinen.

Agenda 2019

Op basis van deze en andere trends bepaalt de AFM waaraan haar toezicht in 2019 prioriteit zal geven. De concrete implicaties van de trends en risico’s voor de toezichtactiviteiten van de AFM voor het komende jaar zullen worden uitgewerkt in de Agenda 2019, die begin 2019 verschijnt.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook