Go to content
Persbericht 22/05/24

Veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet een toename in het aantal signalen en consumentenvragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start daarom met de online publiekscampagne checkjeaanbieder.nl om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan.

In het kort

• Oplichting via nep-beleggingen, datingapps en nep-AFM'ers
• Waarschuwingen via Checkjeaanbieder.nl

Jan Boerboom (afdelingshoofd Marktintegriteit en Handhaving): 'Wij zijn voortdurend bezig om frauduleuze praktijken te bestrijden. Dit zijn lastige trajecten, ook omdat veel oplichters vanuit het buitenland actief zijn. Naast het aanpakken van deze partijen waarschuwen wij ook consumenten. Door de toename van het aantal signalen lanceert de AFM de campagne checkjeaanbieder.nl. Hiermee willen wij consumenten bewuster maken van de geraffineerde werkwijze van dit soort partijen, zodat zij weten hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen en schade kunnen voorkomen.'

Oplichting via nep-beleggingen, datingapps en nep-AFM'ers

In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim 20% van de meldingen en vragen die bij de AFM binnenkwamen over fraude en oplichting. Er bestaan veel vormen van oplichting waarmee consumenten geld kwijtraken. Zo is er vaak sprake van beleggingsfraude waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd krijgt ons Meldpunt Financiële Markten ook veel signalen over nieuwe werkwijzen van de oplichters. Zoals oplichting via datingapps maar ook fraudeurs die zich zelfs voordoen als helpende AFM’ers maar slachtoffers nog een keer oplichten.

Waarschuwingen via Checkjeaanbieder.nl

De AFM start de online campagne checkjeaanbieder.nl waarmee consumenten meer leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters zodat zij weten hoe zichzelf te beschermen. Op de website kunnen consumenten ook controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen. Er is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden de eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en die van buitenlandse toezichthouders.

Consumenten kunnen voor vragen en meldingen contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten.

 

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.