Go to content
Artikel 13/02/24

Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing pensioen

Pensioengerechtigden die een variabele uitkering krijgen, moeten minimaal een maand voor ingang van de aangepaste uitkering daarover worden geïnformeerd. De meeste pensioenuitvoerders die nu al een variabele regeling aanbieden, sturen die informatie te laat, blijkt uit AFM-onderzoek.

Bij een variabele pensioenuitkering wordt het pensioenvermogen doorbelegd na pensionering van de deelnemer, iets wat in het nieuwe pensioenstelsel voor het merendeel van de pensioengerechtigden gaat gelden. 14 pensioenuitvoerders – zowel pensioenfondsen als verzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s) – bieden die mogelijkheid momenteel al aan. Zij sturen pensioengerechtigden ieder jaar informatie over de aanpassing van de hoogte van de uitkering. Daarin is in ieder geval het oude pensioenbedrag en het bedrag dat ze het komende jaar (maandelijks) ontvangen opgenomen.

Minstens een maand van tevoren, liefst langer

Bij 13 pensioenuitvoerders hebben wij in 2023 onderzoek gedaan naar hun informatieverstrekking over de variabele uitkeringshoogte. We constateren dat 10 van de 13 pensioenuitvoerders hun pensioengerechtigden korter dan 1 maand voor aanpassing van de pensioenuitkering daarover informeren. Vaak zit er slechts 1 tot 2 weken tussen ontvangst van de informatie en het ingaan van de eerste nieuwe maanduitkering. Wij vinden het van belang dat deelnemers tijdig (minstens 1 maand van tevoren, maar liefst nog langer) op de hoogte worden gesteld van een stijging of daling van het pensioen, zodat ze hun uitgavenpatroon kunnen aanpassen of kunnen anticiperen op mogelijke wijzigingen van toeslagen. Tegelijkertijd zien we ook dat pensioenuitvoerders inmiddels voldoen aan de wettelijke eis om persoonlijk, in concrete bedragen te communiceren over de uitkering over het afgelopen jaar en de uitkering voor het komende jaar.

Ook bij inzet solidariteitsreserve blijft informeren over aanpassing van de uitkering vereist

Ga je een variabele pensioenuitkering aanbieden in het nieuwe pensioenstelsel? Lees dan de aanbevelingen in ons rapport (pdf, 480 kB) en hou daar rekening mee bij de inrichting van de processen voor deelnemerscommunicatie. Dit geldt ook als je fluctuaties in de uitkeringen zo veel mogelijk gaat dempen door inzet van de solidariteitsreserve.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.