Go to content
""
Nieuws 10/09/23

Premieregelingen pensioenfondsen hebben meestal aanvullend karakter

De meeste pensioenfondsen voeren uitsluitend uitkeringsregelingen uit. Uit het AFM Sectorbeeld pensioenen blijkt dat er van de 162 pensioenfondsen (eind 2021) slechts 51 één of meer premieregelingen uitvoerden. Ook bij deze 51 fondsen is de basispensioenregeling vaak een uitkeringsregeling; de premieregelingen hebben meestal een aanvullend karakter. Slechts 6 fondsen voerden uitsluitend premieregelingen uit.

Toelichting op grafiek 1

In deze staafgrafiek is de verdeling te zien van pensioenfondsen met premieovereenkomsten in de portefeuille in 2021. De grafiek laat zien dat er in totaal 162 pensioenfondsen zijn. Er zijn 111 pensioenfondsen die geen premieovereenkomsten in de portefeuille hebben en 51 pensioenfondsen die wel premieovereenkomsten in de portefeuille hebben. Ook laat de grafiek zien dat van deze 51 pensioenfondsen er 6 zijn die alleen premieovereenkomsten uitvoeren. De andere 45 pensioenfondsen voeren zowel premieovereenkomsten als uitkeringsovereenkomsten uit.

Weinig basispremieregelingen

De jaarlijkse toezichtrapportage van de AFM biedt meer inzicht in het type aanvullende premieregelingen dat pensioenfondsen bieden. De rapportage onderscheidt vier soorten premieregelingen: basisregelingen, excedentregelingen (aanvullende pensioenregeling voor deelnemers die meer verdienen dan het maximum vastgestelde salaris), nettoregelingen (opbouw boven het fiscaal maximum pensioengevend loon) en overige brutoregelingen (onder andere vrijwillige bijspaarregelingen). Bij de fondsen die één of meer premieregelingen uitvoerden, blijkt de excedentregeling bij 17 fondsen voor te komen, de nettoregeling bij 20 fondsen en de overige bruto regeling bij 25 fondsen. Een premieregeling als basisregeling (naast eventueel een basisuitkeringsregeling) komt bij slechts 11 fondsen voor.

Toelichting op grafiek 2

In deze staafgrafiek is de verdeling te zien van type premieovereenkomsten in de portefeuille van pensioenfondsen in 2021. De grafiek laat zien dat er 11 pensioenfondsen zijn die basisregelingen uitvoeren, 17 pensioenfondsen zijn die excedentregelingen uitvoeren, 20 pensioenfondsen die nettoregelingen uitvoeren en 25 pensioenfondsen die overige brutoregelingen uitvoeren.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.