Go to content
""
Artikel 09/11/23

Informeer je deelnemers evenwichtig over de inhoud van het transitieplan

Zodra je als pensioenuitvoerder van je sociale partners het transitieplan ontvangt, plaats je dat op je website. We bevelen aan er voor deelnemers ook een begrijpelijke toelichting bij te publiceren. De informatie daarin moet natuurlijk evenwichtig zijn.

In het transitieplan beschrijven sociale partners de keuzes, overwegingen en berekeningen die ten grondslag liggen aan de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. In het plan staat onder meer hoe de pensioenovereenkomst verandert ten opzichte van de oude regeling. Hoe veranderen opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten? Hoe worden deelnemers gecompenseerd voor afschaffing van de doorsneesystematiek? Hoe ziet de solidariteitsreserve of de risicodelingsreserve eruit?

Publiceer gelijktijdig een evenwichtige toelichting

Als sociale partners het transitieplan af hebben, sturen ze het binnen twee weken naar de pensioenuitvoerder. Die stelt het transitieplan vervolgens op zijn website beschikbaar. Voor veel deelnemers is het transitieplan waarschijnlijk erg ingewikkeld. We raden daarom aan naast het transitieplan ook een begrijpelijke toelichting te publiceren. Die toelichting moet evenwichtig zijn. Benoem niet alleen de voordelen van de overgang naar de nieuwe regeling, maar ook de risico’s. Publiceer het transitieplan en de toelichting gelijktijdig op de website nadat de pensioenovereenkomst definitief is ondergebracht bij de pensioenuitvoerder.

Wees coherent met andere uitingen

Het transitieplan en jullie toelichting zijn onderdeel van alle (toekomstige) deelnemerscommunicatie over de gevolgen van de transitie. Houd daar rekening mee. Als het transitieplan niet consistent is met andere informatieverstrekking, kan dat het vertrouwen van de deelnemer in de nieuwe regeling en de pensioentransitie schaden.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.