Go to content
""
Artikel 09/11/23

Vijf vragen over scenariobedragen

Scenariobedragen worden zowel tijdens de transitie als in het nieuwe stelsel belangrijker voor deelnemers. Vijf vragen over de betekenis en het toegenomen belang van deze scenariobedragen.

1. Wat zijn scenariobedragen?

Scenariobedragen geven deelnemers een indicatie van de reële pensioenuitkering op pensioendatum. Deelnemers krijgen drie bedragen te zien: het te bereiken pensioen in een slecht scenario, in een verwacht scenario en in een goed scenario. De scenariobedragen staan op het jaarlijkse UPO en op Mijnpensioenoverzicht.nl (MPO). Mensen die al pensioen ontvangen, krijgen ook de scenariobedragen te zien, maar deze staan alleen op MPO, niet op het UPO. Bij hen geven de bedragen een indicatie van het reële pensioen over 10 jaar.

Visual bij €950 opbouw, verwacht resultaat  €1.920 incl aow, bij goede tijden €1.980 in slechte tijden €1.590

2. Hoe komen de bedragen tot stand?

De bedragen moeten gebaseerd zijn op een realistische doorrekening van het pensioenbeleid. Alle pensioenuitvoerders moeten hiervoor dezelfde methode gebruiken: de uniforme rekenmethodiek (URM). Ieder kwartaal levert DNB een scenarioset die als basis dient voor de doorrekening. In de berekening moet de pensioenuitvoerder nog wel keuzes maken om te zorgen dat de bedragen daadwerkelijk aansluiten op het pensioenbeleid.

3. Waarom worden scenariobedragen belangrijker?

Scenariobedragen maken deelnemers duidelijk dat de hoogte van de pensioenuitkering onzeker is en onder verschillende economische omstandigheden kunnen leiden tot een verschillend resultaat. Dat was in het oude stelsel al het geval, maar zal in het nieuwe stelsel des te meer het geval zijn. Bovendien hebben deelnemers in het nieuwe stelsel geen aanspraak meer op een bepaalde uitkering. Deze aanspraak gaf deelnemers een indicatie van het uiteindelijke pensioen. In het nieuwe stelsel zijn scenariobedragen dus de enige bedragen die een beeld geven van het toekomstige pensioen.

4. Waar moet een pensioenuitvoerder rekening mee houden?

De scenariobedragen worden berekend door de pensioenuitvoerder en komen tot stand na verschillende aannames en vereenvoudigingen. Bijvoorbeeld: de aandelenrendementen zijn deels gebaseerd op de economie in het verleden, dit geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Het is belangrijk dat de deelnemer hier bewust van wordt gemaakt. In de presentatie van scenariobedragen moet je hier als pensioenuitvoerder rekening mee houden.

5. Hoe gaat de AFM toezicht houden op scenariobedragen?

Vanaf 1 juli 2023 houden wij toezicht op de correctheid van de berekening van de scenariobedragen. Dit betekent dat wij kunnen toetsen of de bedragen voldoen aan de wettelijke vereisten. Vanwege het nieuwe mandaat zijn wij inmiddels een verkenning gestart naar de correctheid van scenariobedragen: hoe berekenen pensioenuitvoerders die precies? Wij kijken hierbij of sprake is van een zo realistisch mogelijke doorrekening van het pensioenbeleid. Na afronding van ons onderzoek publiceren wij de uitkomsten van deze verkenning, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2024.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.