Go to content
""
Artikel 31/05/23

Onderzoek tijdigheid en correctheid UPO’s

De AFM start een onderzoek naar de tijdigheid van het UniformPensioenoverzicht (UPO) en correctheid van scenariobedragen. Wij sturen vandaag of morgen een uitvraag naar een selectie van pensioenuitvoerders met het verzoek om deze vóór de zomervakantie te beantwoorden. 

 

Toetsend of verkennend

Het onderzoek naar de tijdigheid van UPO’s is een toetsend onderzoek naar de omvang en oorzaken van niet (tijdig) verstuurde UPO’s. Het is belangrijk dat deelnemers jaarlijks een UPO ontvangen, zodat zij een goed beeld krijgen van de hoogte van hun pensioen en actie ondernemen als dat nodig is. Het kan zijn dat wij op grond van onze bevindingen gaan handhaven.

Het onderzoek naar correctheid op scenariobedragen is verkennend. Wij willen een beeld vormen van de manier waarop scenariobedragen worden berekend. Vanaf de inwerkingtreding van de Wtp houden wij toezicht op scenariobedragen. Het onderzoek helpt bij het inrichten van ons toezicht.

Meestal 1 uitvraag

Wij sturen rond de 30 pensioenfondsen, verzekeraars en ppi’s een informatieverzoek. Als je in onze selectie zit, dan krijg je vermoedelijk een van beide vragenlijsten, dus óf een uitvraag over tijdigheid UPO óf over correctheid scenariobedragen. Een paar pensioenuitvoerders zullen we verzoeken om beide uitvragen in te vullen. Wij hebben de vragenlijsten overigens voor feedback voorgelegd aan een paar sectorpartijen; dit heeft geleid tot aanpassingen waardoor onze vragen duidelijker zijn.

Hoe wij partijen selecteren

Wij hebben een risicogebaseerde selectie gemaakt. Dit betekent dat wij voor tijdigheid de data uit de jaarlijkse toezichtrapportage tweedepijlerpensioen hebben gebruikt. Op basis van deze data hebben wij pensioenuitvoerders geselecteerd die hebben gerapporteerd dat zij niet aan alle actieve deelnemers een UPO hebben verstrekt. Voor correctheid van scenariobedragen hebben we partijen geselecteerd die een complexe regeling uitvoeren, omdat we op grond van verkennende gesprekken weten dat de uitdaging dan groter is om realistische scenariobedragen te tonen. Heb je 15 juni nog geen brief van ons ontvangen, dan zit je niet in de selectie.

Individuele terugkoppeling en rapport

Wij starten in de zomer met verwerking van de gegevens die zijn aangeleverd. Na een analyse van onze bevindingen en de nodige consistentiechecks, krijgen de betrokken pensioenuitvoerders een individuele terugkoppeling. Dat is vermoedelijk eind 2023. We publiceren dan ook een rapport met onze bevindingen, zodat alle pensioenuitvoerders zich daaraan kunnen spiegelen.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.