Go to content
""
Artikel 31/05/23

Nieuwe Indexatie-AMvB: wetgever verduidelijkt communicatievereisten

Tot 1 juli 2023 mogen pensioenfondsen – opnieuw - besluiten om onder versoepelde voorwaarden de pensioenen te verhogen. De wettelijke communicatie-eisen daarbij zijn door de minister verduidelijkt ten opzichte van vorig jaar. De AFM zal ook dit jaar onderzoeken of de communicatie van pensioenfondsen naar deelnemers aan de wet voldoet.

Zoals al eerder door minister Schouten aangekondigd, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eind april een nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gepubliceerd die het pensioenfondsen mogelijk maakt pensioenen en aanspraken ook in 2023 onder versoepelde voorwaarden te indexeren.

Net als bij de vorige Indexatie-AMvB, die geldig was tot 31 december 2022, mogen pensioenfondsen bij een minimale dekkingsgraad van 105% de pensioenen en aanspraken ook in de eerste helft van 2023 verhogen. Pensioenfondsen die daarvan gebruikmaken moeten van plan zijn om in het nieuwe stelsel in te varen en aan een aantal communicatievereisten richting hun deelnemers voldoen.

Financiële effecten per geboortejaar

Bij indexatie gelden dezelfde communicatievereisten als vorig jaar. Fondsen moeten de financiële effecten van de indexatie per geboortejaar doorrekenen en voor deelnemers inzichtelijk maken. Het verhogen van de pensioenopbouw of uitkering heeft namelijk verschillende financiële gevolgen voor deelnemers van verschillende leeftijden. Ook wordt de ruimte om financiële tegenvallers op te vangen, kleiner. Daarnaast moet het pensioenfonds onderbouwen dat het indexatiebesluit in het belang van de deelnemers is genomen. Wij hebben goede voorbeelden van communicatie hierover gezien.

Weergave moet ook negatieve gevolgen duidelijk maken

In de Nota van Toelichting heeft de wetgever extra verduidelijking gegeven over de communicatie over het indexatiebesluit. Pensioenfondsen moeten deelnemers duidelijk maken waar de (verplichte) relevante informatie staat, en zij moeten zorgen dat deze informatie beschikbaar blijft tot in ieder geval het moment dat het fonds invaart. Verder geldt dat de methode voor het weergeven van generatie-effecten weliswaar vrij is, maar dat daaruit wel expliciet moet blijken dat de toeslagverlening tot herverdeling leidt, waardoor dit voor bepaalde groepen negatieve effecten kan hebben. Evenwichtige communicatie betekent immers zowel de voordelen als de nadelen benoemen.

Ook dit jaar AFM-onderzoek

De AFM zal ook dit keer onderzoeken of pensioenfondsen die gebruikmaken van de nieuwe Indexatie-AMvB aan de communicatie-eisen voldoen. Dat zullen we doen door na de zomer bij fondsen die gebruikmaken van de Indexatie-AMvB de deelnemerscommunicatie op te vragen.

2022: generatie-effecten niet altijd inzichtelijk

Van de vorige Indexatie-AMvB heeft in 2022 ruim een derde van de pensioenfondsen gebruikgemaakt. De AFM heeft eind vorig jaar van ongeveer veertig van deze fondsen de communicatie beoordeeld. Uit analyse daarvan bleek onder andere dat een aantal fondsen de generatie-effecten niet inzichtelijk had gemaakt of het besluit niet (voldoende) hadden onderbouwd. Er waren ook pensioenfondsen die deelnemers wel helder informeerden over de generatie-effecten, de voor- en nadelen van indexeren en de afweging die zij daarbij hebben gemaakt.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.