Go to content
""
Artikel 31/05/23

Informeer deelnemers over het communicatieplan

Deelnemers moeten geïnformeerd worden over het communicatieplan voor de transitie. Wanneer zij te horen krijgen wat de transitie voor hun eigen pensioen betekent, is voor hen immers belangrijke informatie. 
Het communicatieplan heeft tot doel vooraf gestructureerd uit te werken hoe je de deelnemer gaat informeren tijdens de transitie. Het document zelf is niet bedoeld voor de deelnemers. Wij zien dat plan dan ook niet als deelnemerinformatie. Wel is het verplicht om deelnemers te informeren over de relevante onderdelen in het plan, zodra je het plan bij ons hebt ingediend.

Relevante informatie

Voor de deelnemers relevante informatie is:
  • Wanneer en hoe gaat mijn pensioenuitvoerder mij informeren, dus op welke momenten en via welke kanalen
  • Wanneer en hoe ontvang ik persoonlijke informatie
  • Wat zijn de belangrijkste boodschappen die ik te horen ga krijgen

Mogelijke oplossingen

Je kunt informeren over het communicatieplan door informatie beschikbaar te stellen of te verstrekken. Dat kan dus een bericht op de website zijn, of in de mijn-omgeving. Of in een fysieke nieuwsbrief, mocht dat de manier zijn waarop jullie deelnemers graag geïnformeerd worden. Een mooie oplossing om de relevante onderdelen uit het communicatieplan te delen is door een samenvatting van het plan te maken voor deelnemers. Of een andere manier die jullie gebruiken om deelnemers te informeren. Natuurlijk mag je ook het hele plan op de website zetten. Zolang de relevante informatie maar beschikbaar is.

Zet dit in het communicatieplan

In het communicatieplan neem je op hoe en wanneer je deelnemers na indiening van het plan gaat informeren. Oftewel hoe je voldoet aan artikel 46a, lid 5 van het Besluit. Daar staat het volgende:

'De uitvoerder dient het communicatieplan in bij de Stichting Autoriteit Financiële Markten en informeert de deelnemers, gewezen deelnemers, gewezen partners of pensioengerechtigden over de indiening en de inhoud van het communicatieplan en over het verdere proces. De verzekeraar of premiepensioeninstelling die gebruikt maakt van artikel 150i, vierde lid, onderdeel b, van de Pensioenwet, of artikel 145h, vierde lid, van de Wet verplichte beroepspensioenregeling, informeert de deelnemers, gewezen deelnemers, gewezen partners of pensioengerechtigden tijdig maar uiterlijk wanneer de gewijzigde pensioenovereenkomst of gewijzigde beroepspensioenregeling bekend is.'

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, weet ons dan te vinden via pensioencommunicatieplan@afm.nl

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.