Go to content
""
Artikel 31/05/23

5 vragen over het platform pensioentransitie

Op 27 juni organiseren de AFM en DNB het eerste toezichthouderplatform pensioentransitie. We gaan daar in gesprek met pensioenuitvoerders om het transitieproces goed te laten verlopen. Je kunt input meegeven via de Pensioenfederatie of het Verbond van Verzekeraars.

Wat is het doel van het platform pensioentransitie?

Het doel van dit platform is het tijdig signaleren en adresseren van sectorbrede aandachtspunten en dilemma’s in de pensioentransitie om de kennisuitwisseling tussen pensioenuitvoerders onderling en met de toezichthouders te bevorderen. Op deze manier krijgen pensioenuitvoerders handvatten om marktbrede aandachtspunten aan te pakken en kunnen toezichthouders tijdig en adequaat acteren. Zo dragen we gezamenlijk zorg voor een goede transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Wie zijn de deelnemers aan het platform pensioentransitie?

De ambitie is om een sectorbrede vertegenwoordiging aan dit platform deel te laten nemen. Naast de AFM en DNB zijn dit in ieder geval de brancheorganisaties uit de sector: de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast hebben we een selectie van in totaal zes pensioenfondsen met verschillende achtergrondkenmerken benaderd. Zij vormen een brede representatie van de sector. Deze selectie heeft in overleg met de Pensioenfederatie plaatsgevonden.

Hoe kun je input leveren?

Goed om te weten is dat ook de uitvoerders die niet deelnemen aan het platform, sectorbrede aandachtspunten of dilemma’s via een vast format kunnen indienen bij hun brancheorganisatie. Weet je niet hoe dat moet, vraag het dan bij hen na.

Wat is de agenda?

De brancheorganisaties verzamelen voorafgaande aan het platform sectorbrede aandachtspunten en dilemma’s onder hun leden. Hierna zullen de brancheorganisaties samen met de AFM en DNB de agenda voor de platformbijeenkomst afstemmen. Na het overleg koppelen de brancheorganisaties en toezichthouders de resultaten van het platform terug aan de sector.

Hoe vaak komt het platform bij elkaar?

Afhankelijk van het aantal te bespreken onderwerpen verwachten we twee tot vier platformbijeenkomsten op jaarbasis. Deze bijeenkomsten vinden afwisselend plaats bij de AFM of DNB. De eerste bijeenkomst is op het kantoor van de AFM en wordt voorgezeten door Jos Heuvelman.

""

Toelichting op visual over werking platform

In deze visual staat een proces in een cirkel:
  1. inbrengen
  2. bespreken
  3. terugkoppelen
  4. evalueren

Inbrengen

  • Brancheorganisaties verzamelen sectorbrede aandachtspunten en dilemma’s onder hun leden en dienen deze via vast format bij de toezichthouders in
  • Toezichthouders bekijken inbreng en stemmen definitieve agenda voor het platform met brancheorganisaties af 

Bespreken

  • Brancheorganisatie en/of uitvoerder licht aandachtspunt/dilemma toe op het platform
  • Deelnemers bespreken aandachtspunt/ dilemma en voorgestelde vervolgstappen
  • Deelnemers maken afspraken over vervolgstappen

Terugkoppelen

  • Brancheorganisaties en/of toezichthouders koppelen resultaten van het platform aan de sector terug

Evalueren

  • Voortgang op ingebrachte aandachtspunten en dilemma’s wordt door brancheorganisaties gemonitord en – indien nodig – in navolgende platforms besproken 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.