Go to content
""
Artikel 22/06/23

Nieuw onderzoek SFDR

Sinds januari is lagere regelgeving over de SFDR van kracht voor de financiële sector. Dat brengt nieuwe eisen met zich mee. Daarom starten we een nieuw onderzoek naar de opvolging van de SFDR onder alle pensioenuitvoerders.

In 2022 deden we een eerste onderzoek naar de SFDR onder pensioenuitvoerders. Daaruit bleek dat pensioenuitvoerders deze duurzaamheidsinformatie over het algemeen wel verstrekken, maar dat de informatie begrijpelijker en concreter moet zijn om te voldoen aan de SFDR.

Op 1 januari is de volledige Taxonomieverordening (Taxonomie) ingegaan en zijn ook de onderliggende technische standaarden (RTS) van kracht. Dit betekent voor vrijwel alle pensioenuitvoerders dat je aanvullende maatregelen hebt moeten treffen om aan de SFDR en Taxonomie te voldoen. Het rapport dat wij uitbrachten geeft inzicht in waar het mis kan gaan en is ook bruikbaar om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Scope van het onderzoek

Net als vorig jaar beslaat ons onderzoek een groot deel van de financiële sector; zo kijken we, naast de pensioenuitvoerders, ook naar banken en beleggingsondernemingen. We onderzoeken of zij conform de SFDR en de Taxonomieverordening transparant zijn over duurzaamheid op de website. Wij verwachten volgend jaar onze algemene bevindingen te publiceren. Het is nog niet bekend of wij in deze fase van de invoering van de nieuwe regels ook gaan handhaven.

Praktische zaken over de uitvraag

We hebben een paar pensioenuitvoerders feedback gevraagd, om te zorgen dat onze uitvraag duidelijk is. Half juni stuurden wij alle pensioenuitvoerders een vooraankondiging van het onderzoek. De deadline voor de aanlevering ligt na de zomer (half september). De antwoorden op onze uitvraag kunnen via het AFM-portaal worden aangeleverd.

TIjdlijn tot begin 2024 voor het indienen van de self-assessment

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.