Go to content
""
Artikel 13/07/23

Platform pensioentransitie voor het eerst bijeen: meer dialoog over communicatieplannen

Het periodiek transitieoverleg tussen de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars, 6 geselecteerde pensioenuitvoerders, DNB en AFM is gestart: op dinsdag 27 juni vond de eerste bijeenkomst van het nieuwe platform pensioentransitie plaats bij de AFM. 

Er werden drie concrete toezichtscasussen besproken: twee over het prudentieel toezicht van DNB en één over gedragstoezicht van de AFM. Over ons gedragstoezicht spraken de deelnemers aan het platform af dat na iedere ronde van ingediende communicatieplannen er good practices en Q&A’s gedeeld worden, bijvoorbeeld via ronde tafels en onze website.  

De vertegenwoordigers van de pensioensector gaven tijdens het platform pensioentransitie aan behoefte te hebben aan meer contact met ons over het opstellen van hun communicatieplan voor de transitie. Dat helpt om vroegtijdig oplossingen te vinden voor problemen of moeilijke keuzes. Wij hebben toegezegd om ná beoordeling van de eerste set communicatieplannen in het najaar van dit jaar zo veel mogelijk de opgedane kennis en voorbeelden te delen, zodat de sector daar haar voordeel mee kan doen.

‘Ieder speelt zijn eigen rol’

Ook werd er enige tijd gediscussieerd over ons toezicht op een aantal nieuwe gedragsnormen in de Wtp. ‘Is er ruimte voor coulance in het toezicht, nu we te maken hebben met veelal nieuwe open normen?’ vroeg de sector. Wij gaven aan bij ons toezicht zo veel mogelijk te zullen starten met publicatie van een verkenning met daarin onder meer good practices. Tegelijk is het de verantwoordelijkheid van pensioenuitvoerders om de wet te kennen en hieraan te voldoen. We zullen dan ook toezicht houden op de naleving van de nieuwe regels. 'Uiteindelijk voldoe je niet aan de wet voor de toezichthouder, maar in het belang van de deelnemer', aldus Jan Berndsen.

Geef input voor het volgende Platform

In het volledige verslag van het platform lees je ook wat er is besproken over onderwerpen die onder mandaat van DNB vallen. Wij vonden het een succesvolle bijeenkomst. 'We hebben hetzelfde doel voor ogen en dat geeft vertrouwen',  blikt Jos Heuvelman terug. 'Voor een zorgvuldige transitie zullen we allemaal onze eigen rol moeten pakken.' Er is meteen een vervolgsessie gepland op 3 oktober die plaats zal vinden bij DNB. Wil je jouw input delen voor deze volgende sessie? Dat kan via de Pensioenfederatie of het Verbond van Verzekeraars.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.