Go to content
""
Artikel 13/07/23

Leidraad opdrachtbevestiging: gedeeld inzicht bij inrichting pensioenregeling

Op 4 juli hebben wij de leidraad opdrachtbevestiging gepubliceerd. In de leidraad geven wij aandachtspunten mee voor het opstellen van de opdrachtbevestiging.

De norm opdrachtbevestiging geldt sinds 1 juli voor pensioenfondsen en is relevant voor pensioenregelingen in het nieuwe stelsel. De formele opdrachtbevestiging is het sluitstuk van de opdrachtaanvaarding, een bestaand proces. In de opdrachtbevestiging legt de pensioenuitvoerder vast hoe de pensioenregeling is ingericht en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Dit borgt dat sociale partners en de pensioenuitvoerder vooraf hetzelfde beeld hebben bij de opdracht en de consequenties van de keuzes.

AFM-toezicht op opdrachtbevestiging

Zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op onderdelen van de opdrachtbevestiging. De AFM kijkt naar twee aspecten. Allereerst zien wij erop toe dat de gevolgen van de voorgenomen pensioenregeling op het verwachte pensioen van deelnemersgroepen inzichtelijk zijn gemaakt. Daarnaast kijken we naar de onderbouwing die het pensioenfonds geeft in hoeverre de regeling past bij de deelnemerspopulatie. De leidraad beschrijft waar wij op gaan letten in ons toezicht.

Ruimte voor eigen invulling

Uit gesprekken, een schriftelijke feedbackronde en twee breakoutsessies op ons pensioenevent van 1 juni 2023 ontvingen wij waardevolle input voor deze leidraad. De input hebben wij ter harte genomen en verwerkt in de leidraad.

Een veel gehoord geluid was om voldoende ruimte te laten voor pensioenfondsen. In de leidraad (pdf, 365 kB) hebben we hier waar mogelijk gehoor aan gegeven: pensioenfondsen kiezen bijvoorbeeld zelf hoeveel en welke maatmensen nodig zijn om effecten inzichtelijk te maken. Waar mogelijk kun je dus gebruikmaken van bestaande berekeningen. En ook hoe het document eruitziet is grotendeels vormvrij.


Laat weten als je vragen hebt

Als je over de praktische invulling van de opdrachtbevestiging vragen hebt, kun je contact opnemen met pensioen@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.