Go to content
""
Artikel 20/12/23

Indexatie-AMvB 2023: communicatievereisten verduidelijkt

Ook dit jaar kunnen pensioenfondsen besluiten om gebruik te maken van de zogeheten Indexatie-AMvB. Tot 31 december kunnen ze pensioenen en aanspraken verhogen onder versoepelde voorwaarden. De wettelijke communicatie-eisen daarbij zijn door de minister verduidelijkt ten opzichte van vorig jaar. De AFM zal begin 2024 een onderzoek hiernaar starten.

Zoals bekend kunnen pensioenfondsen die van plan zijn in te varen in het nieuwe pensioenstelsel, dit jaar onder voorwaarden gebruikmaken van versoepelde indexatievoorwaarden. Net als bij de Indexatie-AMvB van 2022 mogen pensioenfondsen bij een minimale dekkingsgraad van 105% de pensioenen en aanspraken verhogen dankzij een nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Weergave moet ook álle gevolgen duidelijk maken, ook minder positieve

Pensioenfondsen moeten deelnemers duidelijk maken waar ze de (verplichte) relevante informatie hierbij kunnen vinden. En zij moeten zorgen dat deze informatie beschikbaar blijft tot in ieder geval de inwerkingtreding van de nieuwe regeling. Verder geldt dat de methode voor het weergeven van generatie-effecten weliswaar vrij is, maar dat daaruit wel expliciet moet blijken dat de toeslagverlening tot herverdeling leidt, waardoor dit voor bepaalde groepen negatieve effecten kan hebben. Evenwichtige communicatie betekent immers zowel de voordelen als de nadelen benoemen. Pensioenfondsen moeten onderbouwen dat het indexatiebesluit in het belang van de deelnemers is genomen. De generatie-effecten moeten in principe per geboortejaar worden weergegeven.

Ook dit jaar AFM-onderzoek

De AFM zal ook dit keer onderzoeken of pensioenfondsen die gebruikmaken van de nieuwe Indexatie-AMvB aan de communicatie-eisen voldoen. Dat zullen we doen door in het eerste kwartaal van 2024 bij een aantal fondsen de deelnemerscommunicatie op te vragen.

Indexatie-AMvB niet altijd nageleefd in 2022

Van de vorige Indexatie-AMvB uit 2022 heeft ruim een derde van de pensioenfondsen gebruikgemaakt. De AFM heeft toen bij veertien fondsen geconstateerd dat zij niet voldeden aan de wettelijke communicatie-eisen. Ze hadden bijvoorbeeld de generatie-effecten niet inzichtelijk gemaakt of het besluit niet (voldoende) evenwichtig onderbouwd. De normoverdragende brieven (inclusief toezichtantecendenten) die de AFM deze fondsen hierover stuurde, hebben we dit najaar met terugwerkende kracht omgezet in terugkoppelingsbrieven (zonder expliciete toezichtantecedenten). Dit deden we na uitgebreid intern overleg en na extern overleg met de pensioensector, die de toezichtantecedenten als te bestraffend ervoer. De geconstateerde overtredingen blijven echter bestaan. Indien de AFM in haar komende onderzoek opnieuw overtredingen constateert, dan zullen we beoordelen welke vorm van handhaving passend is.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.