Nieuws 18/07/22

Waardevolle input voor guidance keuzebegeleiding

De afgelopen maand heeft de AFM feedback opgehaald over de conceptguidance keuzebegeleiding. Uit de gesprekken en de rondetafels haalden wij waardevolle input.

Guidance over het proces van keuzebegeleiding

Wij zijn bezig met het opstellen van guidance over keuzebegeleiding. Het doel van deze guidance is duidelijkheid te geven over de nieuwe norm keuzebegeleiding en aan te geven waar wij in ons toezicht op gaan letten. We hebben afgelopen weken een conceptversie geconsulteerd. Centraal in de conceptguidance staat het proces van het inrichten, uitvoeren en doorlopend verbeteren van keuzebegeleiding.

procescirkel-keuzebegeleiding

Feedback uit de sector ophalen

We wilden graag weten of de guidance die we voor ogen hebben, aansluit bij de behoefte in de sector. Tijdens het AFM-pensioenevent begin juni haalden we input op in de breakout-sessie over keuzebegeleiding (pdf, 1,5 Mb). Daarna hebben we onze conceptguidance voorgelegd aan een tiental sectorpartijen. Tot slot organiseerden we op 5 juli een ronde tafel, waarvoor iedereen zich via het Transitiebulletin kon aanmelden. We kregen zoveel aanmeldingen dat we twee ronde tafels hebben gehouden en nóg kon niet iedereen deelnemen. We hadden pensioenfondsen, verzekeraars, PPI’s, pensioenuitvoeringsorganisaties, adviseurs en een wetenschapper aan tafel; dat was heel nuttig. 

Waardevolle input

We hebben veel waardevolle feedback ontvangen. Sommige input kwam meerdere malen terug, bijvoorbeeld: 

  • Wij hoorden dat het proces dat de guidance schetst - inrichten, uitvoeren en doorlopend verbeteren - logisch is opgezet.
  • We kregen het verzoek om aanvullende voorbeelden op te nemen met name bij het inrichten en doorlopend verbeteren van keuzebegeleiding. En ook over adviseren binnen de regeling.
  • We zullen de guidance inkorten, duidelijker maken wat de status van de guidance is en wat ‘need to have’ is en wat ‘nice-to-have’.

Hoe verder

Wij gaan de feedback gebruiken om onze conceptguidance te verbeteren. Ons streven is de guidance over keuzebegeleiding komend najaar naar buiten te brengen.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.