Go to content
keuzebegeleiding-illustratie
Artikel 25/04/22

In najaar guidance over keuzebegeleiding

De norm keuzebegeleiding gaat op 1 januari 2023 in. Deze norm verplicht pensioenuitvoerders om - naast het verstrekken van informatie - te zorgen voor een zorgvuldige inrichting van de keuzeomgeving. Omdat de AFM merkt dat er behoefte is aan toelichting, komen we dit jaar met guidance.

Open norm

De nieuwe keuzebegeleidingsnorm die op 1 januari 2023 ingaat, is open geformuleerd. De AFM is voorstander van die open norm. Want dat biedt pensioenuitvoerders de mogelijkheid om de aangeboden keuzebegeleiding te laten aansluiten bij hun deelnemers. En zo’n open norm laat ruimte voor toekomstige technologische ontwikkelingen. 

Inrichting is altijd sturend

Het is dus aan pensioenuitvoerders zelf om te bepalen hoe ze keuzebegeleiding inrichten en welke kanalen ze hiervoor inzetten. Bij deze kanalen kun je bijvoorbeeld denken aan een website, telefonisch contact of een app. Belangrijk om je te realiseren: er gaat altijd sturing uit van de inrichting van de keuzeomgeving. 

Guidance geeft meer duidelijkheid

Uit gesprekken met de pensioensector maakt de AFM op dat er behoefte is aan duidelijkheid over adequate keuzebegeleiding. Daarom gaan we guidance opstellen. Dat doen we samen met de sector. In juni willen we onze ideeën bespreken met belangenorganisaties en enkele pensioenuitvoerders. De input uit deze gesprekken nemen we mee bij het maken van de guidance. In de guidance willen ook duidelijk zijn over waar wij in ons toezicht op gaan letten. Bij het opstellen houden we rekening met het open karakter van de norm keuzebegeleiding. 

Animatie over keuzebegeleiding

Op onze website hebben we meer informatie over keuzebegeleiding of bekijk onze animatie over keuzebegeleiding.

  

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.