signalenmonitor-web
Nieuws 11/06/20

CySEC legt meerdere beleggingsondernemingen aan banden, AFM blijft waarschuwen voor dubieuze beleggingsaanbiedingen

De Cypriotische toezichthouder CySEC heeft de activiteiten van meerdere beleggingsondernemingen, die onder meer risicovolle CFD’s aanbieden, aan banden gelegd. Omdat deze partijen een zogeheten Europees paspoort hebben, mogen zij diensten aanbieden aan mensen in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten om niet (zomaar) in te gaan op beleggingsaanbiedingen van buitenlandse partijen. Ook andere nationale toezichthouders, zoals de Britse FCA, waarschuwen daarvoor.

CySEC heeft de activiteiten van de betrokken aanbieders opgeschort. Zij mogen geen nieuwe klanten werven en mogen niet adverteren voor hun diensten. Toch zijn er nog veel andere partijen actief, uit meerdere landen, die soortgelijke activiteiten ondernemen.

Nepadvertenties en gehaaide verkopers

De AFM krijgt doorlopend meldingen van mensen die zijn benaderd door beleggingsaanbieders uit andere landen met een aantrekkelijk investeringsaanbod. In werkelijkheid verloren deze mensen veel geld. Zij werden door gehaaide verkopers telefonisch overgehaald om te beleggen. Die aanbieders verkregen de contactgegevens van potentiële beleggers vaak via nepadvertenties op websites of social media. 

Te mooi om waar te zijn? Dat is het ook

De AFM waarschuwt al heel lang tegen dergelijke dubieuze praktijken. De AFM wijst consumenten daarbij op tips om financiële schade te voorkomen. Raadpleeg bijvoorbeeld altijd de registers van de AFM voor meer informatie over een aanbieder of zoek op internet naar informatie en ervaringen van andere beleggers. Worden er hoge rendementen voorgespiegeld en is het aanbod simpelweg te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook niet waar.

Europees paspoort géén kwaliteitskeurmerk

Heeft een financiële onderneming uit een land binnen de Europese Economische Ruimte een vergunning van de plaatselijke toezichthouder? En wil zij ook in Nederland diensten aanbieden? Dan moet zij zich registreren bij de AFM voor een Europees paspoort. De buitenlandse toezichthouder stelt daarbij haar eigen voorwaarden voor het verlenen van een vergunning. De aanbieder valt vervolgens ook onder het toezicht van het land van herkomst, niet van de AFM. Een Europees paspoort is dan ook geen standaard kwaliteitskeurmerk.

 

Journalisten kunnen contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06 21 44 57 20 of kees.versluis@afm.nl.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.