Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Voorgevel AFM-gebouw
Nieuws 28/01/20

AFM roept ondernemingen op tot meer transparantie over supply chain finance

Het gebruik van supply chain finance-faciliteiten (SCF-faciliteiten) neemt toe. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed daarom onderzoek bij negen beursgenoteerde ondernemingen naar de wijze waarop zij, als afnemer, SCF-faciliteiten in hun jaarrekening verwerken.

Daaruit blijkt dat deze ondernemingen supply chain finance zien als onderdeel van hun operationele activiteiten en niet als financieringsactiviteit. Het kan alleen een operationele activiteit zijn als de betalingsvoorwaarden door het SCF-programma niet materieel wijzigen. De wijze waarop deze ondernemingen dat verwerken in hun jaarrekeningen zorgt ervoor dat gebruikers weinig inzicht krijgen in de SCF-programma’s van de onderneming.

Meer transparantie voor jaarrekeninggebruikers

De AFM trof in de onderzochte jaarrekeningen weinig informatie aan over SCF-programma’s, terwijl SCF-faciliteiten in veel verschillende vormen voorkomen. Voor gebruikers is het belangrijk dat zij relevante informatie krijgen over omvangrijke SCF-programma’s. Dat zijn bijvoorbeeld de aard en omvang van een programma en de manier van verwerking. De AFM roept ondernemingen daarom op tot meer transparantie over hun supply chain finance-faciliteiten.

Financiële flexibiliteit

SCF-faciliteiten (of: reverse factoring) worden door een afnemer opgezet met een financiële instelling als partner. De afnemers geven aan dat de financiële flexibiliteit en stabiliteit van leveranciers belangrijk is. Als leveranciers dan factureren aan de afnemer, doet de partner aan de leverancier een voorstel voor het verstrekken van een voorschot op de factuur. Leveranciers kunnen zelf kiezen of ze ingaan op het aanbod. Zo kunnen leveranciers gemakkelijker en goedkoper een financiering krijgen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.