Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

kompas 400x200
Nieuws 09/05/19

AFM biedt accountantsorganisaties praktische handvatten voor een kwaliteitsgerichte cultuur

Voorbeeldgedrag van leidinggevenden, tijd voor reflectie en portfoliomanagement zijn drie belangrijke factoren die bijdragen aan de kwaliteit van wettelijke accountantscontroles. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder medewerkers, managers en partners van de Big 4-accountantsorganisaties. De AFM publiceert praktische handvatten om een kwaliteitsgerichte cultuur bij accountantsorganisaties te bevorderen en te verankeren.

bulletsaccountantsfwAccountantsorganisaties werken aan de verbetering van de kwaliteit van hun wettelijke controles. Het is de ambitie dat dit vanaf 2020 duurzaam op orde is. Met de inzichten uit het onderzoek heeft de AFM handvatten ontwikkeld die accountantsorganisaties daarbij helpen.

Met handvatten gericht aan de slag

‘Met de handvatten kunnen accountantsorganisaties gericht werken aan de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams,’ aldus Ruud de Hollander, hoofd Kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM. ‘Zij kunnen de belangrijkste factoren die hieraan bijdragen vergelijken met hoe hun organisatie deze nu toepast. Zo kunnen zij bepalen welke aanpassingen bijdragen aan hun kwaliteitsgerichtheid én volgen wat het effect hiervan is op het oordeel van medewerkers over kwaliteit.’

Tien factoren kansrijk voor verbetering

De AFM heeft de bijdrage van ruim twintig factoren aan de kwaliteitsgerichtheid van controleteams van accountantsorganisaties inzichtelijk gemaakt door middel van deskresearch, interviews en vragenlijsten, waarbij respondenten hun eigen oordeel gaven over de kwaliteitsgerichtheid. Tien factoren blijken hierbij belangrijk. Zij vormen knoppen waar accountantsorganisaties aan kunnen draaien om de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams (verder) te verhogen. Dat zijn bijvoorbeeld tijdige informatiedeling in het controleteam, het elkaar onderling kritisch (durven) aanspreken en tijd voor reflectie.

Meer tijd en middelen gewenst om kwaliteit te verbeteren

Voor het onderzoek zijn bijna 1.200 medewerkers van de Big 4-accountantsorganisaties bevraagd, van junior stafleden tot directeuren en partners. Zij velden hun eigen oordeel over de geleverde kwaliteit. Zij onderstreepten daarbij veel belang te hechten aan het leveren van kwaliteit en dat hun organisaties vooruitgang boeken bij het verbeteren van de kwaliteitsgerichtheid van hun controleteams. Wel willen ze meer tijd en middelen om te doen wat zij nodig vinden om kwaliteit te leveren.

Nieuw onderzoek richt zich op uitvoering in de praktijk

De AFM voert binnenkort een nieuw onderzoek uit naar de voortgang van het verandertraject bij de Big 4- accountantsorganisaties. De AFM onderzoekt daarbij de bereikte resultaten van de kwaliteitsgerichte cultuur en de bijdrage van kwaliteitswaarborgen aan de verbetering van de kwaliteit van de wettelijke controles.

Onderzoek naar gedrag en cultuur

De AFM doet veelvuldig onderzoek naar gedrag en cultuur binnen financiële ondernemingen. De cultuur binnen een organisatie heeft immers grote invloed op hoe medewerkers zich gedragen. Bij dergelijke onderzoeken verkrijgt de toezichthouder beter inzicht in de factoren die gewenst gedrag belemmeren of stimuleren. Dat helpt de AFM om toezichtrisico’s in een vroeg stadium te signaleren.

Journalisten kunnen contact opnemen met Daniëlle de Jong, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2129 of danielle.de.jong@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.