Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Voorgevel AFM-gebouw
Nieuws 09/07/19

AFM in gelijk gesteld in tuchtzaak tegen accountant Greenchoice

De klacht die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2014 indiende tegen de accountant van Borrie Accountants B.V., die de jaarrekening over 2010 van energieleverancier Greenchoice onterecht goedkeurde, is grotendeels gegrond verklaard door de Accountantskamer. De accountant heeft de controle met een onvoldoende professioneel-kritische instelling uitgevoerd, waardoor fraudesignalen niet zijn opgevolgd.

Fraudesignalen

De accountant stelde vast dat Greenchoice geen eindafrekeningen verstuurde waardoor klanten mogelijk geld misliepen, maar deed geen nader onderzoek. Ook heeft hij geen toereikende controle-informatie verkregen over de post ‘nog te verrekenen inzake elektra en gas’. Ook had de accountant diepgaander onderzoek moeten doen naar de integriteit van het management en de juistheid van hun uitlatingen over een lopend onderzoek van de NMa. Lees de volledige uitspraak van de Accountantskamer via de link naar de pdf rechts van deze pagina.

Maatregel: accountant krijgt waarschuwing

De Accountantskamer legt de maatregel op van een waarschuwing. Het doel van een tuchtmaatregel is om niet-professioneel gedrag te corrigeren om herhaling van gemaakte fouten te voorkomen en op die manier bij te dragen aan normontwikkeling binnen de (beroeps)groep. In de uitspraak wordt meegewogen dat de accountant inmiddels is uitgeschreven als externe accountant uit het AFM-register en erg lang heeft moeten wachten op de uitspraak van de Accountantskamer.

Vertrouwen geschaad

Gebruikers van de jaarrekening moeten kunnen vertrouwen op de informatie uit de jaarrekening en de handtekening van de accountant onder een controleverklaring. Door zijn handelswijze heeft de betrokken accountant het maatschappelijk vertrouwen hierin geschaad.

Journalisten kunnen contact opnemen met Daniëlle de Jong, woordvoerder AFM, via 020 797 2129 of via danielle.de.jong@afm.nl.

Meer informatie

Uitspraak Accountantskamer

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.