Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje
Nieuws 14/01/19

Verplichte waarschuwing voor beleggen in vakantiewoningen buiten AFM-toezicht

In reclame-uitingen voor beleggen in recreatief vastgoed zoals vakantiewoningen, moet de waarschuwingszin ‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit’  zichtbaar zijn. Doet de aanbieder dat niet, dan is er sprake van een illegale aanbieding en kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een maatregel opleggen.

Bescherming van consumenten

In de afgelopen jaren is beleggen door consumenten in een vakantiewoning populairder geworden. Zowel het aantal transacties als de gemiddelde verkoopprijs nam toe. Aanbieders van vakantiehuisjes als beleggingsobject adverteren veel voor dit recreatief vastgoed. In reclame-uitingen moet aangegeven worden dat er hierbij geen sprake is van toezicht door de AFM, zodat dit duidelijk is voor potentiële kopers. Door de lage spaarrente investeren consumenten hun geld steeds meer in beleggingen met een hoger risicoprofiel en vergroten zij hun schuldenlast. De beslissing om te investeren in een vakantiewoning kan een grote impact hebben op de financiële positie van consumenten.

Vrijstelling vergunningplicht

Veel aanbieders van recreatief vastgoed vallen buiten het toezicht van de AFM, omdat zij zijn vrijgesteld van de vergunningplicht, bijvoorbeeld omdat de verkoopprijs van de woningen boven de vrijstellingsgrens van €100.000 ligt. Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling, is het noodzakelijk dat de aanbieders in reclame-uitingen gericht aan consumenten de wettelijk verplichte vrijstellingsvermelding correct opnemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor websites, krantenadvertenties, banners, Google ads en televisiecommercials. Wanneer de vrijstellingsvermelding niet juist is opgenomen, is er sprake van een illegale aanbieding.

Meer weten over de juiste toepassing van de vrijstellingsvermelding? Bekijk de informatie over de vrijstellingsvermelding.

Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2815 of nicole.reijnen@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.