Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

waarschuwing
Waarschuwing 21/03/17

AFM waarschuwt voor Neptune Bank, Loan Syndicate en andere illegale kredietaanbieders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor online aanbieders die via www.neptunebank.com en www.loansyndicate.net leningen verstrekken terwijl ze daar geen vergunning voor hebben. Vergelijkbare websites (www.trifoliumbank.com en www.minervadirect.com) boden diezelfde mogelijkheid, maar zijn nu niet meer bereikbaar. Consumenten kunnen gemakkelijk lenen van deze geldschieters. De kans is echter groot dat de lening niet wordt verstrekt, terwijl er wel een vooruitbetaling - veelal verzekeringspremie genoemd - door klanten is betaald. Dit geld zijn ze dan kwijt.

Geen vergunning

Via e-mail en Nederlandstalige websites worden door de illegale kredietaanbieders, die opereren onder de namen: Neptune Bank / Neptune Financieringen en Loan Syndicate / LS Financiering nog steeds leningen aangeboden.

Tot voor kort deden Trifolium Bank / 3Folium-Go en Minerva Direct / MDC Financiering dat ook. Op hun websites laten (Neptune Bank / Neptune Financieringen en Loan Syndicate / LS Financiering) en lieten (Trifolium Bank / 3Folium-Go en Minerva Direct / MDC Financiering) ze weten in Australië gevestigd te zijn, maar het lijkt erop dat het fictieve bedrijven zijn. Dit blijkt onder andere uit het ontbreken van de bedrijven in de Nederlandse en Australische handelsregisters.

Voor het aanbieden van consumptief krediet in Nederland is een vergunning van de AFM verplicht. Kredietaanbieders moeten zich aan de regels houden zoals een maximale rente en voldoen aan de vereisten voor een integere bedrijfsvoering.

Raadpleeg vergunningenregister AFM

De AFM raadt consumenten aan zich vóóraf goed te laten informeren. Op de website van de AFM kunnen consumenten controleren of de betreffende aanbieder een vergunning heeft en in Nederland actief mag zijn. Ook publiceert de AFM regelmatig waarschuwingen op haar website. Via Check je aanbieder kan de aanbieder gecontroleerd worden.

Consumenten kunnen met vragen of klachten contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM via 0800 - 5400 540 (gratis) of een melding maken via het contactformulier.

Meer informatie

Vergunningenregister

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.