Terug

Mijn vergelijkingsmodule staat op verschillende websites. Waar moet ik op letten?

Allereerst moet u bepalen of u een vergunning nodig heeft voor uw vergelijkingsmodule (zie ook ‘Heeft een aanbieder van een vergelijkingsmodule een vergunning nodig’). Wanneer uw vergelijkingsmodule aan het bemiddelen is, moet deze voldoen aan een aantal normen.

Wanneer uw vergelijkingsmodule een vergunning nodig heeft en u besluit om uw vergelijkingsmodule te tonen op verschillende websites, dan moet het voor de consument duidelijk zijn dat er een financiële dienst wordt aangeboden en door welke partij dit gebeurt. De vergelijkingsmodule mag hierover geen twijfel laten bestaan. Ook moet u alert zijn op de informatie die op de website bij uw vergelijkingsmodule wordt getoond. De informatie over uw dienstverlening mag niet worden aangetast en die informatie moet correct, duidelijk en niet misleidend zijn.

De AFM ziet het als een onderdeel van een integere en beheerste bedrijfsvoering dat er wordt samengewerkt met websites die voldoen aan de wet en regelgeving. Dit betekent dat de aanbieder van een vergelijkingsmodule in overtreding is wanneer hij samenwerkt met een bemiddelaar zonder vergunning. De AFM raadt dan ook aan om vergelijkingsmodules alleen te plaatsen op websites waarvan het op voorhand duidelijk is dat de website niet aan het bemiddelen is. De aanbieder van de vergelijkingsmodule moet ook controle houden op de websites waarop haar vergelijkingsmodule staat, zodat zij waarborgt dat zij niet samenwerkt met een website zonder vergunning.Naar alle veelgestelde vragen