Terug

Brexit - handel met VK

Veelgestelde vragen over Brexit - handel met Verenigd Koninkrijk

Brexit. Wat gebeurt er nou precies?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) - Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU). Momenteel wordt nog druk onderhandeld en gekeken naar de consequenties die brexit met zich meebrengt voor de handelsrelaties. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen, is het aannemelijk dat brexit uw bedrijf raakt wanneer u handel drijft met het VK.

Stuur deze vraag door

In welk opzicht raakt brexit mijn onderneming?

Na brexit op 29 maart 2019 komt er mogelijk een overgangsperiode tot 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het Verenigd Koninkrijk (VK) nog gelden. De EU en het VK hebben een principeakkoord bereikt over zo'n overgangsperiode. Het Europees Parlement, de EU en het Britse parlement moeten dat akkoord nog goedkeuren.

Als er een overgangsperiode komt, krijgen bedrijven en andere organisaties langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels die gelden na 31 december 2020. In dat geval is er tot en met 31 december 2020 nog vrij verkeer voor personen en goederen. Zo verandert er voor vakantiegangers van en naar het VK nog niets en hoeft de Douane veel Britse goederen nog niet te controleren. Ook de rechten van Nederlanders die in het VK wonen blijven in de overgangsperiode hetzelfde.

Welke regels er voor burgers en bedrijven na de mogelijke overgangsperiode gelden, is nog niet bekend. De EU en het VK moeten daarover nog verder onderhandelen. 

Stuur deze vraag door

Als brexit gevolgen heeft voor mijn onderneming wat moet ik nu doen?

Wanneer u inschat dat brexit uw onderneming gaat raken, dan is het aan te raden voor 29 maart 2019 de noodzakelijke licenties en vergunningen in huis te hebben. Mogelijk dient uw tegenpartij die is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK) over de juiste vergunningen te beschikken.

U als Nederlandse partij doet er verstandig aan om bij de tegenpartij in het VK na te gaan of deze is voorbereid op brexit en of deze na brexit nog zijn diensten mag verlenen. Uw klanten kunnen als gevolg van de veranderingen in uw ondernemingen ook gevolgen ondervinden. Stel daarom ook hen op tijd en duidelijk op de hoogte. Ook hier geldt dat de exacte gevolgen nog niet bekend zijn zolang de onderhandelingen tussen de EU en het VK lopen.

Verschillende scenario’s leiden tot verschillende acties die u moet ondernemen.

Stuur deze vraag door