Terug

MiFID II - Nationale implementatie

De nationale implementatie van MiFID II in Nederland is nog niet afgerond. Het wetvoorstel is in september 2017 in de Tweede Kamer behandeld.

MiFID II bestaat uit de herziening van de richtlijn MiFID I en de verordening MiFIR. De verordening MiFIR werkt rechtstreeks door in het Nederlands recht en hoeft daarom niet te worden geïmplementeerd in nationale wetgeving. Richtlijnen hebben echter geen rechtstreekse werking. Daarom moet de richtlijn MiFID II wel worden geïmplementeerd in het nationaal recht. De deadline voor nationale implementatie van de richtlijn MiFID II in nationale regelgeving is 3 juli 2017. In Nederland initieert het Ministerie van Financiën de regelgeving voor de nationale implementatie van MiFID II.

BGfo en NRgfo

Ook zijn dit voorjaar de aanpassingen op besluitniveau geconsulteerd, waaronder ook de aanpassingen van het BGfo. Dit besluit moet nog voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd. Als laatste volgen de aanpassingen op het niveau van de ministeriële regeling (zoals de aanpassing van de vrijstellingsregeling). De AFM bereidt een aanpassing van de NRgfo voor en zoekt uit welke beleidsregels moeten worden herzien. 

Meer informatie

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen