Terug

MiFID II - Onafhankelijk beleggingsadvies

De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. De bescherming van de beleggers neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II.

MIFID II maakt onderscheid tussen advies op onafhankelijke basis en afhankelijke basis. Een beleggingsonderneming moet een cliënt voorafgaand aan het advies aangeven of dit advies op onafhankelijke of afhankelijke basis wordt verstrekt.

Advies is onafhankelijk als de beleggingsonderneming bij het advies een voldoende groot aantal beschikbare financiële instrumenten of gestructureerde deposito’s beoordeelt. In het onafhankelijke advies moeten verschillende typen financiële instrumenten van verschillende aanbieders zijn betrokken. Onafhankelijk advies mag niet beperkt zijn tot financiële instrumenten die worden uitgegeven of verschaft door de beleggingsonderneming zelf of aanverwante entiteiten. Als advies niet voldoet aan deze eisen is het advies niet onafhankelijk.

De kwalificatie van advies is daarnaast van belang voor de manier waarop de provisieregels van toepassing zijn bij advies aan professionele beleggers en in aanmerking komende tegenpartijen.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook

Alle onderwerpen