Alle directe of indirecte claims, informatie en verslaggeving die duiden op ecologische of sociale kenmerken van een product, worden gezien als promotie in de zin van artikel 8 van de SFDR. Het maakt niet uit welk middel of kanaal u daarvoor inzet. Of dat nu digitaal, op papier of via andere media is. En of het nu reclame, productinformatie of informatie over een duurzaamheidslabel is.
Ook als een financieel product woorden als ‘duurzaam’, ‘duurzaamheid’ of ‘ESG’ in zijn naam heeft, is er volgens de SFDR sprake van promotie van ecologische of sociale kenmerken. U moet zich als aanbieder dan houden aan de informatieverstrekkingseisen uit artikel 8 van de SFDR.
Licht promotie duurzaamheidskenmerken concreet toe
Als u duurzaamheidskenmerken van een product promoot, moet u die onderbouwen met een concrete toelichting, onder meer in de verplichte precontractuele informatie van het product. De kenmerken moeten ook terugkomen in het daadwerkelijke beleggingsbeleid van het product. U moet voorkomen dat consumenten verwachtingen krijgen over de duurzaamheid van een product die niet aansluiten bij het daadwerkelijke product. Dat kan onduidelijk en/of misleidend zijn op grond van de Wft.
Geen promotie als enkel duurzaamheidsrisico’s benoemd worden
Er is geen sprake van promotie bij het enkel benoemen van duurzaamheidsrisico’s of de integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beleggingsbeleid. Die risico’s moet u volgens artikelen 6 en 7 van de SFDR wel benoemen in de precontractuele informatie. Een duurzaamheidsrisico is een aan milieu, maatschappij of governance-gerelateerde gebeurtenis die een negatieve impact kan hebben op de waarde van een belegging.
Geen promotie bij enkel opvolgen ESG-wetgeving
Als u simpelweg (nationale) wetgeving op ESG-vlak opneemt in de informatie over een product, zonder enige vorm van promotie daaromheen, wordt dat niet direct gezien als promotie, zoals bedoeld in artikel 8 van de SFDR. Denk hierbij aan informatie over het verbod op beleggen in clustermunitie.
Informatie delen