Terug

Toename signalen over dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s

Nieuws

man-huiskamer-telefoon-400x200

Consumenten en financiële ondernemingen stelden in de eerste helft van 2021 bijna 9.500 vragen aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder beoordeelde daarnaast 2.752 signalen over mogelijke misstanden. Dat staat in de nieuwe, halfjaarlijkse signalenmonitor van de AFM.

In het kort

  • Meer signalen over mogelijk dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s
  • Gedupeerden van malafide cfd-beleggingen maken succesvolle gang naar rechter
  • Voorkomen nog steeds beter dan genezen

Meer signalen over mogelijke dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s

De afgelopen jaren ziet de AFM een toename van signalen over mogelijk dubieuze beleggingsaanbiedingen voor internationale valuta (zogeheten forex) en crypto’s. De buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren bovendien steeds vaker op social media. In veel gevallen gaat het dan om beleggingen met zeer grote risico’s, die de aanbieder niet of nauwelijks benoemt. Zij houden er bovendien regelmatig misleidende en agressieve handelswijzen op na. Vaak verliezen mensen veel geld.

Succesvolle rechtszaken gedupeerde beleggers

Dat geldt ook voor mensen die bij buitenlandse aanbieders beleggen in cfd’s (contracts for difference), zeer risicovolle, speculatieve beleggingen. Het is voor particuliere beleggers vaak erg lastig om verloren geld door malafide partijen terug te krijgen. Toch deden Nederlandse rechters in 2021 vier keer uitspraak in zaken die waren aangespannen door beleggers die veel geld verloren hadden met het handelen in cfd’s. Alle keren was de uitspraak dat de gedupeerden hun inleg moesten terugkrijgen. De rechters meenden dat sprake was van oneerlijke handelspraktijken.

Voorkomen nog steeds beter dan genezen

Met deze jurisprudentie hebben gedupeerde beleggers meer kans om verloren geld bij malafide buitenlandse aanbieders via de rechter terug te eisen. Maar ook al behoort een gang naar de Nederlandse rechter tot de mogelijkheden, dat is niet gratis. Het is dus beter om te voorkomen dat je als belegger veel geld verliest. De AFM raadt particulieren daarom aan niet te reageren op advertenties of telefoontjes van mogelijk dubieuze aanbieders en om toenaderingspogingen te melden bij de AFM.

Elk halfjaar toelichting over vragen en signalen

Met haar signalenmonitor geeft de AFM elk halfjaar een toelichting op de vragen, meldingen en signalen die zij van consumenten en ondernemingen krijgt.

Journalisten kunnen contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06- 21 44 57 20 of kees.versluis@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel