Terug

AFM vraagt beleggingsondernemingen om blijvende aandacht voor de gevolgen van coronacrisis op de bedrijfsvoering

Nieuws

Man met bril met papier in zijn hand

Beleggingsondernemingen en beheerders lijken hun bedrijfsvoering goed aan te passen op de gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt uit een verkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het voortduren van de maatregelen verhoogt wel de kans op bedrijfsvoeringrisico’s. De AFM vraagt in een brief aan de hele sector daarom blijvende aandacht voor periodieke evaluatie en aanpassing van business continuity plannen.

Veel beleggingsondernemingen en beheerders hebben hun werkwijzen (deels) aangepast vanwege de maatregelen rondom coronacrisis. Dat heeft mogelijk invloed op de beheersing van hun bedrijfsvoering. Om hier inzicht in te krijgen, benaderde de AFM ongeveer 50 beleggingsondernemingen en beheerders.

Belangrijkste aandachtspunten

De AFM ziet dat ondernemingen zich bewust lijken van de impact van de coronacrisis en dat zij (de gevolgen van) de pandemie in hun risicoanalyses betrekken. Wel vraagt de AFM aandacht voor een aantal zaken:

  • Evalueer periodiek en pas (waar nodig en mogelijk) de business continuity plannen aan
  • Denk na over de langetermijngevolgen van het grotendeels wegvallen van informelere communicatie
  • Centraliseer de werkzaamheden rondom de coronacrisis binnen de organisatie

Extra risico’s door veranderende werkwijze

Beheerste bedrijfsvoering is belangrijk bij de aansturing van beleggingsondernemingen en beheerders. Veranderingen in de werkwijze en -omstandigheden kunnen leiden tot extra risico’s. Zo kunnen bestaande checks and balances niet meer goed functioneren of komt zelfs de continuïteit van de onderneming in gevaar. Daarnaast belemmert het wegvallen van informele communicatie de innovatie en creativiteit binnen een organisatie. Denk daarbij aan gesprekken bij het koffiezetapparaat en in de wandelgangen. Hierdoor kan de kwaliteit van besluiten onder druk komen te staan.

Hou de sectorbrief tegen het licht

De AFM verwacht van beleggingsondernemingen en beheerders dat zij de sectorbrief binnen hun organisatie tegen het licht houden en waar nodig overnemen. Hierbij wijst de AFM ook op eerdere berichten over het melden van incidenten en beveiligingsrisico's als gevolg van de coronacrisis.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel