Terug

Stichting toetsing verzekeraars toetst AFM-thema’s klantbelang

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handjes

De Stichting toetsing verzekeraars (Stv) gaat 3 AFM-onderzoeksthema’s toetsen bij verzekeraars: informatieverstrekking, claimafhandeling en klacht- en feedbackmanagement. Dat staat in de overeenkomst ‘monitoring Klantbelang Centraal’ die de Stv, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Verbond van Verzekeraars op donderdag 12 oktober hebben ondertekend. De AFM toetst deze thema’s in principe niet meer bij keurmerkhouders. De overeenkomst gaat op 1 januari 2018 in.

Hiermee neemt de sector zelf verantwoordelijkheid voor het thema Klantbelang Centraal. Het Verbond is verheugd dat de AFM het vertrouwen heeft om de regie op de 3 thema’s terug te leggen bij de sector. Tegelijk blijft een objectieve toetsing gewaarborgd, doordat de Stv als onafhankelijke stichting toetst op een goede naleving van de normen. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond: “Verzekeraars, Verbond en Stv voelen zich verantwoordelijk voor het voortdurend centraal stellen van het klantbelang en het verbeteren van de kwaliteit van de financiële dienstverlening en producten, met als doel het gerechtvaardigd vertrouwen van consumenten in verzekeraars te vergroten. Voor verzekeraars betekent de overeenkomst bovendien een efficiency-slag omdat het dubbele toetsing voorkomt”.

AFM: positieve ontwikkeling

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, zegt over de overeenkomst: “Ik vind het een positieve ontwikkeling dat de sector zelf ook doorlopend gaat monitoren in welke mate zij het klantbelang centraal stelt. AFM zal zich vooral focussen op specifieke risico’s binnen productcategorieën. Met de ondertekening van de overeenkomst onderschrijven de AFM, het Verbond van Verzekeraars en de Stv het belang van het centraal stellen van de klant, op een manier die de kwaliteit, consistentie en onafhankelijkheid borgt”.

Ron van Kesteren, directeur van de Stv: “De samenwerking onderstreept het belang van het Keurmerk voor de sector. Het is bovendien een bewijs van de kwaliteit van de audits die de stichting uitvoert bij keurmerkhouders”.

Bij vragen kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800 - 5400 540 (gratis).

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020 - 797 24 35 of yolanda.bieckmann@afm.nl

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel