Terug

AFM legt boete op aan assurantiekantoor ABF en de heer E.E.M.P Loohuis voor overtreding provisieverbod

Maatregel

Bezwaar wordt gemaakt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 29 december 2016 een boete van €80.000 opgelegd aan ABF Adviesgroep B.V. (ABF). Ook de heer Loohuis die de leiding heeft bij ABF krijgt een boete van €5.000. De boetes zijn opgelegd omdat ABF van een verzekeraar provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen in uitvaartverzekeringen. Hierdoor is het provisieverbod overtreden.

           
Stand van zaken juridische procedure
Boete opgelegd Bezwaar Beroep Hoger beroep
Ingesteld Beslissing genomen Ingesteld Uitspraak gedaan Ingesteld Uitspraak gedaan
29-12-2016 ABF: 03-02-2017
Loohuis: 06-02-2017

ABF: 02-08-2017 (1)
Loohuis: 02-08-2017 (2)

Geen

1) De AFM heeft het bezwaar ongegrond verklaard, met aanvulling van de motivering.
2) De AFM heeft het bezwaar ongegrond verklaard, met aanvulling van de motivering.

Verkapte provisieverstrekking

Assurantiekantoor ABF heeft geprobeerd het provisieverbod te omzeilen door met een verzekeraar af te spreken dat 4 werknemers van ABF op haar loonlijst werden geplaatst. De verzekeraar heeft een jaar lang de salariskosten van deze werknemers voldaan. Het klantenbestand werd voor €1 verkocht aan dezelfde verzekeraar.

Feitelijk veranderde er nauwelijks iets. De werknemers bleven vanuit het kantoor van ABF werken en werden aangestuurd door Loohuis, die overigens zelf ook werd betaald door de verzekeraar (totaal €64.377). De AFM vindt daarom dat er sprake is van verkapte provisieverstrekking. Klanten zijn niet op de hoogte gesteld van deze afspraken.

De samenwerking tussen ABF en de verzekeraar heeft geduurd van 1 mei 2013 tot 8 mei 2014.

Boete

De AFM meent dat in dit geval sprake is van een gemiddelde ernst van de overtreding en een gemiddelde verwijtbaarheid van de overtreders. De AFM vindt een boete van €100.000 voor zowel ABF als Loohuis in dit geval passend. De boete voor ABF is teruggebracht tot €80.000 en de boete voor Loohuis tot €5.000, omdat zij een hogere boete niet kunnen betalen.

Doel provisieverbod

Door het provisieverbod bij onder meer uitvaartverzekeringen betalen klanten hun financiële dienstverlener tegenwoordig rechtstreeks. Adviseurs en bemiddelaars mogen voor dit product geen vergoeding (provisie) meer ontvangen van de aanbieder. Het provisieverbod zorgt ervoor dat de adviseur of bemiddelaar zich volledig kan richten op de klant. ABF heeft de band met de verzekeraar juist laten bestaan. 

Er kan geen bezwaar of beroep meer worden ingesteld tegen de boete, zodat die definitief is.

Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

Media kunnen voor persvragen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 06 - 2564 3043 of nicole.reijnen@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel