Terug

Wanneer bemiddelt of adviseert een VvE-beheerder?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

richting

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen tijd regelmatig de vraag gekregen of professionele beheerders van een Vereniging van Eigenaren (VvE) vergunningplichtig zijn. Uit deze vragen en uit gesprekken met marktpartijen is gebleken dat inderdaad sprake kan zijn van een vergunningplicht. Aangezien onder VvE-beheerders veel onduidelijkheid bestaat over de vraag wanneer een VvE-beheerder vergunningplichtig is, legt de AFM hieronder uit wanneer een professionele VvE-beheerder bemiddelt of adviseert en een vergunning moet hebben.

Bemiddelen

Als een VvE-beheerder voor het afsluiten van een verzekering meer dan NAWTE-gegevens doorgeeft aan een verzekeraar of tussenpersoon, is er volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) sprake van 'bemiddelen'. Een voorbeeld is het doorgeven van de gegevens over het te verzekeren gebouw bij het opvragen van offertes voor een opstalverzekering. Ook alle werkzaamheden die een VvE-beheerder na het afsluiten van de verzekering verricht (het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering) vallen onder bemiddelen. Voor bemiddelen is een vergunning van de AFM verplicht.

Adviseren

Als er offertes zijn opgevraagd en de VvE-beheerder een specifieke verzekering van een bepaalde aanbieder aanbeveelt, is er volgens de Wft sprake van adviseren. De VvE-beheerder heeft hier een vergunning voor nodig.

Aanvragen vergunning

De AFM geeft VvE-beheerders die bemiddelen en/of adviseren en op dit moment niet over de benodigde vergunning beschikken tot 24 december 2015 de tijd (was 24 november) om een vergunning aan te vragen. Totdat de AFM een beslissing heeft genomen mag de betreffende VvE-beheerder zijn vergunningplichtige activiteiten voortzetten. Daarna is dat alleen toegestaan als hij van de AFM een vergunning heeft gekregen.

VvE-beheerders die geen vergunning aanvragen moeten daar waar nodig hun activiteiten aanpassen, zodat geen sprake meer is van bemiddelen of adviseren in de zin van de Wft. Dit om te voorkomen dat sprake is van een vergunningplicht.

Vragen?

Meer informatie vindt u in vragen & antwoorden voor VvE-beheerders. Als u hierna nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket op nummer 0800 - 6800 680 (gratis) of via ondernemersloket@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel