Terug

Speech Merel van Vroonhoven op nieuwjaarsreceptie Euronext

Lezing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

speech

Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sprak vrijdag 9 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Euronext,  de pan-Europese beurs, over andere geluiden, over tegenspraak en tegenkracht.

Het vertrouwen in de financiële sector kan alleen worden teruggewonnen als er een fundamentele cultuur- en gedragsverandering plaatsvindt.

Ze benadrukte dat het vertrouwen in de financiële sector alleen kan worden teruggewonnen, als er een fundamentele cultuur- en gedragsverandering plaats vindt. Een verandering zowel bij aanbieders als bij klanten.

“Een verandering die bij aanbieders vraagt om oor voor het geluid van de klant. Door de klant centraal te stellen in al hun handelen, op een duurzame en integere manier. Klanten zijn immers hun enige bestaansrecht.  En voor de klant, consument betekent dit dat hij ook zijn verantwoordelijkheid zal moeten (kunnen) nemen. Nu is de klant vaak de grote afwezige en voelt zich vaak niet in staat verantwoordelijkheid te nemen voor zijn financiële leven. Dit terwijl zijn geluid zo belangrijk is voor een gezond tegenwicht.”

Alleen wie bereid is de cultuur van de organisatie aan te passen aan de veranderende omstandigheden, kan in deze tijd succesvol zijn. Flexibel en alert, en met een podium voor dwarsdenkers – van binnen en van buiten. Van Vroonhoven gaf aan dat het ook aan de AFM is om de deuren open te zetten voor andere geluiden. “Open te staan voor kritiek, elkaar wakker te schudden, de waarheid te zeggen, en van koers te veranderen als dat nodig is.”

De bestuursvoorzitter sloot af met de beste wensen voor 2015 en de hoop op verdraagzaamheid tegenover alle dwarsdenkers. “Hoe puntig hun pen ook mag zijn.”

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel