Terug

AFM doet onderzoek naar beschikbaarheid en vindbaarheid DVD

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid en vindbaarheid van het dienstverleningsdocument (DVD) op websites van financiële dienstverleners. De AFM heeft naar 250 websites gekeken, die op basis van een aselecte steekproef zijn gekozen. Op 70 procent van de onderzochte websites was een DVD beschikbaar.

Op de websites die een DVD bevatten, was het DVD soms moeilijk te vinden. De AFM roept financiële dienstverleners op om het DVD goed vindbaar op hun website te plaatsen. De AFM biedt hiervoor handvatten op haar website.

De AFM heeft de ondernemingen die geen (gestandaardiseerd) DVD beschikbaar hebben op hun website, gewezen op deze wettelijke plicht. De toezichthouder gaat ervan uit dat alle financiële dienstverleners hun DVD beschikbaar hebben op de website en zal bij nieuw onderzoek ook kijken naar websites die nu niet in de steekproef zaten. De AFM verwacht dat de beschikbaarheid van het DVD is verbeterd bij nieuw onderzoek.

Als het DVD op de website staat, is het belangrijk dat consumenten het op een logische plek kunnen vinden. De AFM schetst daarom aan de hand van een aantal voorbeelden wat zij verstaat onder een vindbaar dienstverleningsdocument.

Een DVD is een belangrijk document voor de consument

Het DVD is een belangrijk hulpmiddel voor consumenten bij het kiezen van een financiële dienstverlener. De adviseur of bemiddelaar geeft in het DVD onder andere informatie over zijn dienstverlening en de gemiddelde kosten.

Alle financiële dienstverleners werken met hetzelfde standaard document, wat consumenten in staat stelt een goede vergelijking te maken tussen verschillende adviseurs. Door het provisieverbod betalen consumenten hun adviseur rechtstreeks voor zijn advies over bijvoorbeeld een hypotheek. Dat maakt een goede oriëntatie des te belangrijker.

Het DVD heeft alleen betrekking op producten die onder het provisieverbod voor complexe en impactvolle financiële producten vallen. 


De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel