Terug

Toezichtrapportage voor inzicht pensioenmarkt Voor Pensioenuitvoerders

De AFM stuurt jaarlijks een informatieverzoek naar pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen. Met dit verzoek vragen wij pensioenuitvoerders om een toezichtrapportage, oftewel informatie over de geadministreerde pensioenen (kapitaal-, premie- en uitkeringsovereenkomsten in de opbouw- en uitkeringsfase).

Waarom een toezichtrapportage?

Om onze taak als toezichthouder risicogestuurd en efficiënt uit te oefenen, baseren wij ons onder meer op toezichtrapportages van instellingen die onder ons toezicht vallen. Wij verwachten in ieder geval de komende vijf jaar deze rapportage op vergelijkbare wijze naar alle pensioenuitvoerders te sturen. Het aanleveren van een toezichtrapportage aan de AFM is verplicht.

Aanleveren rapportage

Meer informatie over de rapportage vindt u in de Specificatie van de toezichtrapportage Pensioenmarkt en de veelgestelde vragen

Wij vragen u om de gevraagde informatie aan te leveren in een XML-bestand. Als uw organisatie de informatie vanuit uw administratie niet zelf in een XML-bestand kan zetten, dan kunt u de informatie eerst in het Excel-invulblad invullen, om de informatie daarna om te zetten naar een XML-bestand. Het Excel-invulblad biedt de AFM aan als hulpmiddel. Let op, dit hulpmiddel is niet geschikt voor hele grote pensioenportefeuilles (meer dan 65000 registraties van premieovereenkomsten). Raadpleeg de veelgestelde vragen voor informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het Excel-invulblad. 

De AFM biedt verder geen ondersteuning voor het omzetten en aanleveren van uw informatie.

Planning proces

Alle pensioenuitvoerders ontvangen 30 juni een informatieverzoek met een gebruikersnaam voor de toezichtrapportage. Rond 2 juli ontvangt u een brief met een wachtwoord. De gebruikersnaam en het wachtwoord heeft u nodig om toegang te krijgen tot de rapportageomgeving. U heeft vervolgens 13 weken de tijd om het XML-bestand met de gevraagde informatie te uploaden. Deze termijn is langer dan gebruikelijk, in verband met de zomervakantieperiode en de ontwikkelingen rond het coronavirus. Uiterlijk 30 september 2020 dient uw XML-bestand in ons bezit te zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toezichtrapportage? In onze lijst met antwoorden op veelgestelde vragen vindt u meer informatie. Als uw vraag hiermee niet wordt beantwoord, kunt u contact opnemen met het ondernemersloket. Het ondernemersloket is door de ontwikkelingen rond het coronavirus momenteel alleen bereikbaar via e-mail: ondernemersloket@afm.nl. U kunt ook een terugbelverzoek sturen. Vermeld dan s.v.p. wel uw telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Zodra het ondernemersloket telefonisch bereikbaar is, dan wordt dat vermeld op deze webpagina.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen voor Pensioenuitvoerders

Toezichtrapportage pensioenmarkt

Wet pensioencommunicatie

Wet verbeterde premieregeling