Terug

Vermogensscheiding bij crowdfundingplatformen tot 11 november 2022 Voor Crowdfundingplatformen

Het vermogen van een crowdfundingplatform moet worden gescheiden van het vermogen van de geldgevers en geldvragers van dat platform. In geval van betalingsproblemen of faillissement van het platform voorkomt dit dat de geldgevers en geldnemers hun investering/financiering verliezen. Vermogensscheiding bij crowdfunding is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Hoe zorg je voor vermogensscheiding

Het scheiden van het vermogen van geldgevers/geldnemers kan op 2 manieren: 

  1. Door een samenwerking aan te gaan met een vergunninghoudende betaaldienstverlener of elektronisch geldinstelling die ook betaaldiensten mag verlenen (EGI). Deze dienstverleners nemen het volledige proces aan betaalstromen uit handen van het platform en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). 

  2. Door het oprichten van een aparte rechtspersoon (vaak een stichting) waarover de betaalstromen lopen. Deze stichting is weliswaar vaak gelieerd aan het platform, maar door het oprichten van een aparte rechtspersoon met een eigen rekening is het vermogen van de investeerders afgescheiden van het vermogen van het platform.
Voor platforms die een vergunning hebben als beleggingsonderneming zijn de regels van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Nrgfo) van toepassing. Deze regeling staat in de artikelen 6:14 tot en met 6:20 van de Nrgfo

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen voor Crowdfundingplatformen