De Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) is inwerking getreden op 1 oktober 2006 tegen de achtergrond van een aantal schandalen en daarop volgende internationale initiatieven om de accountantsberoepsgroep nader te reguleren. De doelstelling die aan de Wta ten grondslag ligt, is het herstel van gerechtvaardigd vertrouwen in de accountant en de accountantsverklaring. Met het oog daarop is een stelsel ingevoerd van een vergunningplicht en doorlopende voorschriften voor accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten en is op deze organisaties van de beroepsgroep onafhankelijk, publiek toezicht ingevoerd.
Het maatschappelijk verkeer moet kunnen vertrouwen op het oordeel van accountants(organisaties) in de door hen afgegeven controleverklaringen. De controleverklaring voegt zekerheid toe aan de jaarrekening en draagt bij aan het vertrouwen daarin van een grote groep gebruikers, waaronder beleggers, banken, crediteuren, financieel analisten en consumenten. Het gaat bij vertrouwen niet alleen over de vraag of de informatie in de verslaggeving een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid, maar ook over de vraag of deze informatie op een betrouwbare en deugdelijke wijze tot stand is gekomen en is weergegeven in de verslaggeving. Als achteraf door de maatschappij wordt geconstateerd dat de informatie niet betrouwbaar is, ondermijnt dit het vertrouwen van de maatschappij in de accountant(sorganisatie) en de controleverklaring. Dat vindt haar weerslag op de gehele sector. Accountants moeten onafhankelijk zijn en zich houden aan de fundamentele beginselen uit hun gedrags- en beroepsregels. Zij mogen zich niet laten leiden door commerciële of persoonlijke belangen.
Het is belangrijk dat de accountantsorganisaties een samenhangend geheel aan maatregelen treffen teneinde de kwaliteit van wettelijke controles te borgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat accountantsorganisaties stappen moeten zetten om maatregelen te nemen gericht op het stimuleren van een kwaliteitsgerichte cultuur en het versterken van hun kwaliteitswaarborgen.
Accountantsorganisaties zijn bezig met hun kwaliteitsslag om de kwaliteit van hun wettelijke controles duurzaam te borgen. De kwaliteitsslag is nodig om het maatschappelijk vertrouwen in accountant(sorganisaties) en hun controleverklaringen te rechtvaardigen. Hierdoor wordt het publiek belang gediend. Met het toezicht op accountantsorganisaties maakt de AFM zich daar sterk voor. De AFM onderzoekt daarom gedrag en cultuur binnen accountantsorganisaties, de kwaliteitswaarborgen en de kwaliteit van wettelijke controles.
Informatie delen