Terug

‘We worden marktmeester in de Champions League’

steef-akerboom-410x274
Steef Akerboom, manager Efficiënte Kapitaalmarkten

‘De kapitaalmarkt bestaat uit verschillende markten waar vraag en aanbod voor financiering bij elkaar komen. Denk aan obligaties, aandelen, commodity’s, complexere securitisaties, credit default swaps (CDS) of exchange traded funds (ETF). Door een eerlijke werking van deze markten kunnen bedrijven zich op een zo efficiënt mogelijke manier financieren en komt essentiële prijsvorming tot stand. Daarom is het belangrijk dat de maatschappij erop kan vertrouwen dat er in deze markten geen gekke dingen gebeuren, zoals spelletjes met geregisseerde plotselinge koersbewegingen. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld in jonge ongereguleerde markten zoals crypto’s.

Champions League

Sinds 1989, eerst onder de naam Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), en vanaf 2002 als Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden we toezicht op de kapitaalmarkten. Dat toezicht werd al steeds internationaler en door brexit vraagt een stijgend aantal Britse handelsplatformen een vergunning aan bij de AFM. Het gebied waarin we onderzoek doen naar handel met voorwetenschap of marktmanipulatie wordt dus flink groter. 

Het ziet ernaar uit dat we binnen de EU de grootste en belangrijkste marktmeester op kapitaalmarkten gaan worden. Daar ben ik nu al trots op. Voor ons toezicht betekent dit dat we van de nationale competitie naar de Champions League gaan. En net als een scheidsrechter die op internationaal niveau fluit, krijgen we te maken met andere regels, andere belangen en andere druk. 

Datagedreven

Feit is dat we sowieso veel meer data te verwerken krijgen, van alle nieuwe ondernemingen die onder ons toezicht komen. Met goede marktbeelden, dashboards en slimme alerts analyseren we al die data en brengen potentieel dubieus handelsgedrag in kaart. De experts gaan vervolgens bekijken wat er precies aan de hand is.

We gaan standaard veel meer data delen met andere toezichthouders en we verwachten ook meer data-aanvragen van internationale toezichthouders over bepaalde handel. Denk aan de Franse toezichthouder die bij vermeende manipulatie van een Frans aandeel gegevens wil hebben van handel in dit aandeel op platforms onder ons toezicht. Gegevens die de Britse toezichthouder FCA nu nog levert, worden straks bij ons opgevraagd. Voor de verwerking van al die informatieverzoeken moeten we ook klaar zijn. 

Wat zijn de regels?

Om de nieuwe platformen en handelaren voor eigen rekening goed mee te nemen in het Nederlandse toezicht gaan we bij deze partijen workshops geven: wat verstaan we onder marktmisbruik en wat zijn de regels? We proberen ze ook de indruk te geven dat het juist goed is om zelf signalen op te pikken en door te geven. Dat wij het als positief ervaren als ze zaken zelf melden, dat ze daarmee niet op een verdachtenbankje komen. Zo leren we ook meteen hun structuur en deelnemers kennen. Kennis over hoe de nieuwe platformen hun toezicht en het melden van marktmisbruik hebben ingericht gebruiken we ook om het toezicht op de bestaande platformen te verbeteren. 

De lat ligt hoog, en wat er aan het eind van het jaar uitkomt, weten we nu nog niet. Het is spannend, nieuw, pionierswerk en zeer relevant voor de samenleving. Het geeft mij veel energie om aan al deze ontwikkelingen te werken, met als doel eerlijke en transparante financiële markten.'

Zie ook

Informatie delen

Delen via: deel