Terug

‘Amsterdam ontvangt een sterk geautomatiseerde en innovatie-gedreven handelswereld’

sander-van-leijenhorst-2-410x274

Sander van Leijenhorst, brexit programma manager

‘Een van de belangrijkste landen in Europa draait het continent de rug toe; brexit doet mij persoonlijk echt pijn. Ik zie de Europese Unie (EU) niet alleen als een voordelige economische structuur en belangrijk ideëel machtsblok, maar vooral als noodzaak. De EU is geboren uit oorlogen, uit het besef dat met elkaar aan tafel zitten de enige manier is om conflicten te voorkomen en samen verder te komen. Brexit doet voor mij afbreuk aan dat ideaal.

Bovendien verliezen de Europese financiële markten met Londen hun financiële hart en daarmee hun efficiëntie. Een hart worden er misschien wel vier. Daardoor versplintert het systeem en dat brengt extra kosten met zich mee. Ook ligt toezichtarbitrage op de loer, waarbij concurrentie tussen EU-lidstaten om Britse financiële partijen aan te trekken lokaal voor lichtere toezichtregimes zorgt. We proberen dat samen met ESMA en collega-toezichthouders in Europa zo veel mogelijk te voorkomen. 

No-deal systeemrisico’s

Een no-deal is helaas nog steeds mogelijk. Het goede nieuws is dat de grote financiële instellingen waar wij toezicht op houden daar klaar voor lijken te zijn. De Europese Commissie en het ministerie van Financiën hebben een aantal maatregelen genomen die ervoor zorgen dat het financiële systeem stabiel blijft en de handel in bepaalde instrumenten door kan gaan. De toegang tot essentiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk blijft zo gewaarborgd en daarmee is het belangrijkste systeemrisico ondervangen. Toch vind ik het belangrijk te benadrukken dat de sector alert moet blijven en de verschillende scenario’s steeds weer tegen het licht moet houden. Zij moeten er actief voor zorgen dat de dienstverlening aan klanten ook na een harde brexit kan worden voortgezet.

Leasecontract

Zo is zeker dat bij een no-deal sommige partijen geen toegang meer hebben tot de Britse markt en daardoor bepaalde diensten uit het Verenigd Koninkrijk niet meer of tegen hogere kosten geleverd kunnen worden. Waarom ligt een bepaald product opeens niet meer in het schap? Dat zal soms moeilijk zijn te achterhalen, maar het kan zijn dat een schakeltje in de keten Brits was. Een leasecontract voor een vrachtwagen bijvoorbeeld. Zo werkt het ook op de financiële markt. Instellingen moeten nauwkeurig door relaties en achterliggende partijen gaan om te kijken of ze risico lopen, en dan bewust de afweging maken of ze daar wat aan doen of niet.

Handel naar Amsterdam

Vorig jaar rond deze tijd bleek dat vooral handelsplatformen en handelaren voor eigen rekening zich in Nederland wilden gaan vestigen. Inmiddels is die sneeuwbal ook echt in beweging gekomen en zien we ook aanbieders van financiële benchmarks de overstap maken. Amsterdam ontvangt straks een sterk geautomatiseerde en innovatie-gedreven handelswereld. Het zijn als het ware IT-organisaties die, anders dan banken en adviseurs, vooral werken aan de snelste en meest robuuste systemen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De AFM investeert daarom bijvoorbeeld fors in IT om de hoeveelheid data te kunnen verwerken.

Grotere rol AFM

Brexit maakt ook de internationale rol van de AFM groter. In Europa raken we met het Verenigd Koninkrijk niet alleen gelijkgestemden, maar ook hun kennis en gewicht kwijt. Die rol moeten wij in ieder geval voor een deel op ons gaan nemen. Aangezien een groot deel van de handel zich van Londen naar Amsterdam verplaatst, zullen EU-landen vooral op dat gebied naar ons gaan kijken. Het gehele proces blijft in ieder geval nog steeds spannend, want de Britten zijn er nog steeds niet uit: wel of geen deal, en wat voor deal dan wel? Het is nog steeds onduidelijk. Brexit heeft mij in ieder geval geleerd dat ook het onwaarschijnlijke realiteit kan worden.’

Zie ook

Informatie delen

Delen via: deel