Terug

“Accountant, houd je rug recht”

Rients Abma, directeur Eumedion.

portret Rients Abma“In Nederland is de AFM de enige onafhankelijke partij die onder de motorkap kan kijken bij de controleverklaring van accountants. De onafhankelijke toezichthouder kan vragen stellen over hoe die controle precies tot stand is gekomen. Als de AFM zorgen heeft over de kwaliteit van de controleverklaring, dan is dat een serieus signaal. Als alle betrokken partijen zich inzetten, komt het proces achter de controleverklaring op sneller orde. Bijvoorbeeld door sterker intern toezicht door Raden van Commissarissen of auditcommissies. Met als belangrijkste doel dat het vertrouwen in accountantscontroles weer groeit.

Heilige huisjes

Mentaliteits- en cultuurveranderingen in organisaties hebben tijd nodig. Dat de AFM nu nog onvoldoende verbeteringen ziet is daarom niet zo vreemd. Wel is het van belang dat er de komende jaren schot in de zaak komt. De AFM zit op de goede weg door de grondoorzaken van de te kort schietende kwaliteit te onderzoeken en door accountantskantoren te stimuleren de eigen organisatie goed onder de loep te nemen. Zoals controle en advies onder één dak. Is dat wel goed te verenigen? Heilige huisjes als het partnermodel en het verdienmodel mogen ter discussie worden gesteld.

Machtig wapen

Als individuele accountant heb je een sleutelrol bij de verbetering van de kwaliteit. Zie je dat het niet pluis is bij een onderneming, wees dan open over wat je hebt aangetroffen tijdens je controlewerkzaamheden. Is het bestuur het daar niet mee eens, houd dan je rug recht en laat je niet onder druk zetten om toch maar een handtekening te plaatsen. Het machtigste wapen heb je in eigen hand, door géén controleverklaring af te geven. Zoek steun bij de Raad van Commissarissen van de organisatie als het moeilijk wordt, en regel rugdekking bij je eigen organisatie. De commerciële prikkel om een klant te verliezen zou geen rol mogen spelen."

Zie ook

Informatie delen

Delen via: deel